Analiza vesti: „Pukovnik Mekgregor: SAD će postaviti rakete u Finsku da počnu rat sa Rusijom“

Januar 2024.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

„Pukovnik Mekgregor: SAD će postaviti rakete u Finsku da počnu rat sa Rusijom“

https://srbin.info/svet/dzonson-rusija-ce-razbiti-ameriku-ako-dodje-do-direktnog-sukoba/#

U prethodnom periodu smo prešli i analizirali značajan broj vesti i tekstova, međutim jedan zaključak je prožimao značajan broj analiza sa kojima smo se suočili, a to je da Sjedinjene Države nastoje da započnu rat sa Rusijom preko Finske.

Kao što i sam naslov teksta Webtribune portala naglašava „Pukovnik Mekgregor: SAD će postaviti rakete u Finsku da počnu rat sa Rusijom“, a koji prenosi mišljenje analitičara Daglasa Mekgregora, Sjedinjene Države se spremaju za rat sa Rusijom preko Finske. Pitanje koje je vredno postaviti, jeste zbog čega se dolazi do ovog zaključka? I, kako to SAD planiraju rat preko Finske?

Da bi odgovorili na ova dva pitanja, moramo se dotaći šireg geopolitičkog konteksta. Naime, od samog početka invazije Ruske Federacije na Ukrajinu dolazi do opšteg straha i buđenja bezbednosne dileme među državama Evrope i Evropske Unije naročito, koja se nalazi na samoj granici sa Ukrajinom. Razlog za to je jednostavan, a to je da je došlo do prvog značajnog rata još od raspada Jugoslavije, koji poseduje rizik za širenje i uvlačenje dodatnih aktera. S tim u vezi, javlja se posebna bezbednosna pretnja po države članice EU, kao i ostatka Evrope, što povlači sa sobom niz odluka koje nastoje da dodatno učvrste bezbednost na tlu Evropske Unije. Prema tome, Finska kao članica Evropske Unije, kao i Švedska, podnele su zahtev za pristupanje NATO savezu, kako bi dodatno obezbedile suverene teritorije svojih država. Finska je u kratkom roku ispunila kriterijume za pristupanje koje je usledilo nakon opšteg konsenzusa država članica NATO saveza, dok Švedska čeka finalnu ratifikaciju od strane Mađarske i Turske.

Sa ulaskom Finske u NATO savez, pretnja po Rusku Federaciju je iz ugla Kremlja podignuta za jednu lestvicu, s obzirom da se Finska geografski nalazi na samom obodu zapadne i severozapadne Rusije. U skladu sa tim je i retorika zvaničnika Ruske Federacije sinhronizovana i preusmerena prema Finskoj, što uključuje redovne pretnje, optužbe, i različite vrste podmetanja koje bi za cilj imale predstavljanje Rusije kao žrtve.

Dinamika ove retorike priliči svim zemljama članicama NATO-a koje se nalaze u blizini Rusije, ista je uključivala i Ukrajinu pre nego što je izvršena invazija od strane Rusije. Svakako, ne želim da naglasim da Rusija teži ka izvršenju napada na Finsku, već da ukažem na činjenicu da Rusija ne želi da vidi širenje NATO saveza. Shodno tome, novi bilateralni sporazum o saradnji u oblasti odbrane (Defence Cooperation Agreement) koji je potpisan između SAD i Finske, dodatno nastoji da obezbedi Finsku teritoriju. Iz ugla Kremlja, sa druge strane, to je udar na Rusiju i provokacija koja povlači potencijalni napad. Tako, Srbin.info citirajući još jednog analitičara, Larija Džonsona, govori o provokacijama SAD kako bi se izazvao  direktan sukob sa Rusijom koji će za odgovor imati uništenje SAD.

Ovaj dezinformacioni narativ sa kojim se često susrećemo, modifikovan je u kontekstu pristupanja novih članica NATO, odnosno Finske ali suštinski pokušava da publici prenese poruku da obezbeđivanje suverenih država, dovodi do provokacije Rusije.

Kao što je napomenuto u početku teksta, na pitanje kako i zašto SAD planiraju napad na Rusiju, odgovor upravo pruža dezinformacija koja se plasira u značajnom obimu od strane pro-ruskih portala, a to je preko sporazuma o bezbednosnoj saradnji između Finske i SAD, kao i samog pristupanja Finske NATO savezu koje se predstavlja kao čin provokacije i udar na Rusiju.

Autor: Đorđe Terek