Analiza vesti „Procureli izveštaj Bundesvera: Nemačka se priprema za rat sa Rusijom“

Novembar 2022.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Procureli izveštaj Bundesvera: Nemačka se priprema za rat sa Rusijom

https://rt.rs/news/6332-nemacka-se-sprema-za-rat-sa-rusijom/

Ruski državni mediji Russia Today (RT) počeo je 15. novembra sa radom u Srbiji. Iako se radi o ruskoj državnoj televiziji, u Srbiji je za početak pokrenut samo Internet portal. Kako je najavljeno, osnivanje televizije očekuje se do 2024. godine.

Tada je glavna i odgovorna urednica RT Elena Milinčić, ćerka glavne urednice ruskog Sputnika u Srbiji, rekla da će stanovnicima regiona otvaranjem ovog medija na srpskom biti dostupna „potpunija slika savremenog sveta“. „Postati deo medijskog prostora Balkana za nas je veliki izazov. Spremni smo za to“, rekla je ona.

Sa početkom rata u Ukrajini države članice Evropske unije zabranile su emitovanje programa RT-u. U odluci EU navodi se da je RT pod „stalnom direktnom ili indirektnom kontrolom vlasti u Rusiji i predstavlja instrument od suštinske važnosti u podsticanju i podršci vojnoj agresiji na Ukrajinu, kao i za destabilizaciju susednih zemalja“.

Još je u julu na prve najave da bi Russia Today mogao da dođe u Srbiju Evropska unija poručila je da se od Srbije kao zemlje kandidata za članstvo očekuje postepeno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije i njenim odlukama. „RT je deo instrumentarijuma propagande i dezinformacija Rusije sa kojom Kremlj dopunjuje svoju ilegalnu agresiju protiv Ukrajine i ubijanja Ukrajinaca“, saopšteno je tada iz EU.

Bez obzira na evropske sankcije, Russia Today je ipak započeo rad u Srbiji. Svoj rad počeli su porukom „Kosovo je Srbija“. Već u prvim tekstovima ovog medija na srpskom može se uočiti jasan antizapadni, odnosno proruski sentiment, lišen objektivnog pristupa u izveštavanju o dešavanjima u ratu u Ukrajini.

Tako se već 17. novembra pojavljuje tekst „Procureli izveštaj Bundesvera: Nemačka se priprema za rat sa Rusijom“. RT se u tekstu poziva na pisanja nemačkog lista „Špigl“ koji je objavio dokument u kojem načelnik nemačkog generalštaba poziva na „remont“ nemačke vojske, zbog pretnje od otvorenog sukoba NATO i Rusije.

„Vrh nemačke vojske smatra da je neophodna suštinska reorganizacija Bundesvera zbog strepnje da je direktan sukob sa Rusijom na istočnom boku NATO-a ponovo postao moguć i da Nemačka mora biti sprema da reaguje i bez pomoći SAD“, piše Russia Today, pozivajući se na pisanje nemačkog Špigla.

Međutim, Russia Today tek u drugoj polovini teksta prenosi da je cilj dokumenta reorganizacije postojećih vojnih kapaciteta, pa se tako predlaže povlačenje vojnika iz pojedinih misija UN poput one u Maliju. U dokumentu nemačkog generalštaba polazi se od stava da zbog trenutne situacije u Ukrajini i „eventualnih napada na članice NATO-a“, trebalo bi misije u inostranstvu da budu mnogo manje važne.

„Misije u inostranstvu u budućnosti treba da budu manje važne, jer je sada mnogo važnije da se odvrati napadi na Nemačku i članice NATO-a“, prenosi Špigl.

Iako Russia Today prenosi pisanja Špigla, dominantan narativ u tekstu je da će Nemačka napasti Rusiju i da je to razlog pregrupisanja unutar nemačke vojske.

Autor: Sofija Popović