Analiza vesti: „Korak koji se može porediti sa članstvom u BRIKS-u: Značaj izjave koju su potpisali Si i Vučić“

Maj 2024.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Korak koji se može porediti sa članstvom u BRIKS-u: Značaj izjave koju su potpisali Si i Vučić

https://lat.rt.rs/srbija-i-balkan/89114-si-vucic-izjava-srbija-kina-znacaj/

Na aerodromu Nikola Tesla u utorak uveče, 7. maja, svečano je dočekan kineski predsednik Si Đinping. Kineski predsednik je došao u Evropu sa ciljem da poseti Mađarsku, Francusku i Srbiju, a mediji govore da je baš ovakav izbor država u maloj evropskoj turneji kineskog predsednika jako pažljivo odabran.

Za početak, treba imati na umu kako je predstavljen dolazak kineskog predsednika u medijima. Na RTS-u je to učinjeno tako što je prekinut program polufinala Evrovizije, kako bi se izvestilo da je Si sa svojom delegacijom sleteo u Beograd i da je dočekan od strane Garde Vojske Srbije i predsednika Srbije lično. Ovakav teatralan dolazak govori o tome koliko je srpskim vlastima značajan dolazak Sija u Srbiju. Usled toga su narednog dana, ulice u centru Beograda bile zatvorene kako bi kineski predsednik nesmetano prošao gradom. S obzirom da se ovakve situacije nisu događale kada su u Srbiju dolazili evropski zvaničnici, možemo zaključiti da ovakvim potezima vlasti Srbije ipak šalju glasnu spoljnopolitičku poruku o tome ko su joj strateški partneri.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping potpisali su Zajedničku izjavu dve zemlje o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, a na ceremoniji je razmenjeno 28 dokumenata o saradnji, kako prenosi RT Balkan. S obzirom da je narednih dana medijska pažnja bila usmerena isključivo ka Siju i Vučiću, bilo je za očekivati da se objasni sadržina tih dokumenata i šta tačno produbljivanje saradnje u navedenim oblastima znači za Republiku Srbiju, međutim to se nije desilo.

Kako navodi portal Euronews, ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić i direktor Nacionalne komisije za razvoj i reforme Dženg Šanđije razmenili su Memorandum o razmevanju o jačanju saradnje u oblasti digitalne ekonomije između Ministarstva informisanja i telekomunikacija Srbije i Nacionalne uprave za podatke Kine. S obzirom da znamo da su u Kini svi privatni podaci i transakcije strogo kontrolisani i pod stalnim nadzorom, ostaje pitanje kakve će to posledice imati po Srbiju, ukoliko se ova saradnja nakon potpisanog memoranduma intezivira.

Pored toga, potpisano je nekoliko memoranduma o razumevanju između televizijskih kuća, novinarskih agencija i radio stanica između Srbije i Kine. Generalna direktorka Novinske agencije TANJUG Manja Grčić i direktor Agencije Sinhua Fu Hua razmenili su Sporazum o razmeni vesti i saradnji između Novinske agencije TANJUG i Novinske agencije Sinhua. S obzirom na to da su svi mediji u Kini kontrolisani od strane države tj. Komunističke partije, kao što je slučaj i u Rusiji, zabrinjavajuće je kako će se oblikovati narativi u Srbiji nakon potpisivanja pomenutog sporazuma. Uzeći u obzir da je Srbija demokratska država sa strateškim ciljem pristupanja Evropskoj uniji, sporazumi o razmeni vesti sa autoritarnom državom Srbiji ne čine uslugu u procesu pregovora koja se tiču slobode medija, nezavisnih i demokratskih institucija.

„Diplomata Vladimir Kršljanin, autor knjige „Novi svet – Srbija, Rusija, Kina – budućnost koja je počela“, napominje da je potpisivanje izjave „značajan korak u spoljnoj politici Srbije“, ali i potvrda činjenice da se svet menja i da su zapravo lideri tog novog sveta Rusija i Kina“. On takođe dodaje da je „pristupanje Srbije ovom kineskom konceptu deo jednog svetskog trenda“ i da bi potpisivanje ovog sporazuma moglo da se uporedi sa pristupanjem BRIKS-u, koje po mišljenju diplomate, nećemo još dugo čekati, navodi RT.

Opasno je porediti izjavu o partnerstvu i pristupanje novom ekonomskom poretku i savezništvu, koji bi u potpunosti promenio postojeće strateške ciljeve Srbije. U Strategiji nacionalne bezbednosti Republike Srbije, nedvosmisleno je istaknuto pristupanje Evropskoj uniji, što je i dalje ostala zvanična politika Vlade Republike Srbije. Narativi o napuštanju evropskog puta i pristupanju BRIKS-u, koje propagira diplomata Kršljanin (koji je ujedno ruski državljanin i bivši savetnik Slobodana Miloševića tokom procesa u Haškom tribunalu) mogu delovati konfuzno, pored toga što su netačni.

Često se stiče utisak kako je Kina najveći trgovinski partner Srbije, o čemu pišu i pro-ruski i pro-vladini mediji. Takve vesti nisu izostale ni ovog puta, te se u tekstu RT pominje kako je „Kina  najznačajniji investitor, a na to ukazuje činjenica da direktne strane investicije iz te zemlje u Srbiji iznose 5,54 milijarde evra“. Naravno da se u tekstu ne pominje da je u periodu od 2010. do 2022. godine Evropska unija bila daleko značajniji investitor u Srbiji, sa stranim direktnim investicijama koje su iznosile 59% od ukupnih investicija, dok su SDI Republike Kine iznosile svega 9%, po izveštaju Narodne banke Srbije.

Režimski mediji zaista mogu mnogo da utiču na oblikovanje građanske svesti o ekonomskoj situaciji u Republici Srbiji, međutim informacije koje se pojavljuju u ruskim medijima na srpskom jeziku su primer čiste dezinformacije koja se plasira kako bi stvorila lažnu sliku o tome ko je najznačajniji trgovinski partner Srbije.

Autor: Nataša Stanojević