Analiza vesti „Koordinisani udar na Srbiju – Napadaju ljude koji štite državu kako bi srušili predsednika Vučića!“

Jul 2023.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Koordinisani udar na Srbiju – Napadaju ljude koji štite državu kako bi srušili predsednika Vučića!

https://informer.rs/vesti/politika/810932/srbija-udar-aleksandar-vucic

U svetlu aktuelnih okolnosti osvrnućemo se na glavnu temu u Srbiji i sirom Zapadnog Balkana, a to je vest o uvođenju sankcija Sjedinjenih Država direktoru Bezbednosno-informativne agencije Srbije, Aleksandru Vulinu. Ova vest je usled nezadovoljstva brojnih pro-ruskih portala postala predmet mnogih spekulacija i dezinformacija. Podsetićemo na raznoliku političku pozadinu ovog visokog funkcionera, koji je prethodno zauzimao poziciju ministra unutrašnjih poslova, a zatim ministra odbrane Republike Srbije.

11. jula Ministarstvo finansija SAD donelo je odluku da uvede sankcije direktoru BIA, Aleksandru Vulinu usled „umešanosti u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkotika i zloupotrebu javne funkcije.“ Ova dela uključuju korišćenje javne funkcije radi uspostavljanja ličnih interesa, uključujući umešanost u trgovinu drogom. Dalje, u saopštenju Ministarstva finansija SAD se navodi korišćenje javne pozicije radi pružanja podrške Rusiji, olakšavajući time ruske zlonamerne aktivnosti koje degradiraju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđuju Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu.

Portal Informer, o ovoj vesti piše kao „udaru na državu Srbiju sa ciljem da se Srbija zauzda po volji Amerike“. U daljem tekstu autor navodi da su „Sjedinjene Američke Države uvele sankcije šefu BIA Aleksandru Vulinu kog su proglasili za narko-bosa, dok istovremeno kreatori „Jovanjice“ preko inspektora Dušana Mitića u sudu plasiraju tezu da je ministar odbrane Bratislav Gašić narko-bos, te da su hteli da ga čak i hapse.“ Nije jasno da li je ovo pretpostavka, mišljenje autora ili pak tvrdnja, svakako je veoma problematično čitavo tumačenje ovog problema iz više razloga.

Prvo, Sjedinjene Američke Države nisu proglasile Aleksandra Vulina za narko bosa, to ni u jednom saopštenju nije formulisano na takav način, što je manje bitno ali činjenično tačno. Drugo, upitno je da li se pod terminom „kreatori Jovanjice“ misli na SAD ili na nekog trećeg aktera? Ukoliko se misli na SAD, list Informer bi morao da pruži dokaze, kako su to tačno Sjedinjene Države kreatori Jovanjice? Takođe, postavlja se pitanje kako tačno Informer dovodi u vezu inspektora Mitića kao pripadnika MUP-a i uzbunjivača, sa Sjedinjenim Državama? Ovo su pitanja koja ne samo da potencijalno otkrivaju kršenje novinarskih kodeksa i zakona Republike Srbije, već mnogo bitnije, dovode čitavu državu u  diplomatski nebezbednu situaciju s obzirom da su u pitanju međudržavni odnosi. Neophodno je napomenuti da se list Infomer direktno finansira iz državnog budžeta. Na kraju, veoma je problematična formulacija da je napad na Aleksandra Vulina zapravo napad na državu. Direktor BIA ne čini državu, i sankcije nisu upućene Republici Srbiji, već direktno Aleksandru Vulinu za pomenute radnje.

U sledećem članku, takođe Informer iznosi sledeće „Evropske socijaldemokrate potvrdile pravu istinu: Vulinu sankcije jer „radi za Putina.“ Kao dokaz za ovu tvrdnju, našao se tvit u kom evropske Socijaldemokrate nazivaju Aleksandra Vulina Putinovim punomoćnikom. Da se ova tvrdnja zadržala na nivou glasina ili nagađanja, eventualno bi mogli da govorimo o tome da li su Socijaldemokrate postupile etički ispravno, međutim Aleksandar Vulin je kao Ministar unutrašnjih poslova bio glavni akter tajnog prisluškivanja opozicionih ruskih političara koji su boravili u Srbiji, a zatim otputovao u Moskvu i sva klasifikovana dokumenta predao sekretaru Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaju Petruševu. Ta akcija je rezultirala hapšenjem najpre Pivarova, koji je osuđen na 5 godina zatvora, a nedavno i hapšenjem opozicionara Kara-Murze zbog istoimene afere. S tim u vezi, ne bi trebalo da bude iznenađujuće ukoliko se evropski zvaničnici koriste terminom „Putinov punomoćnik“, s obzirom da postoje jasne indikacije koje ukazuju na takvu ulogu bivšeg ministra, a sada i sankcije SAD.

Svakako, da se vratimo ne aktuelnu situaciju i sankcije protiv trenutnog direktora Bezbednosno-informativne agencije. Kako je vest zauzela naslovne stranice portala, tako su za veoma kratko vreme počeli da pristižu glasovi podrške sa raznih strana, ali primarno iz Republike Srpske.

Među prvima podršku je uputio gradonačelnik Laktaša, Miroslav Bojić, tvrdeći da su sankcije uvedene Vulinu zato što voli srpski narod, štiti interese i zastupa pravdu koja ne odgovara velikim silama.

Nakon Laktaša, Romanije, Pala, Rogatice i Višegrada stigla je podrška direktoru BIA i iz Srebrenice sa porukom “Podrška za brata, tvoja Srebrenica.” U međuvremenu se u okviru obeležavanja godišnjice Srebrenice dogodio incident na Univerzitetu u Sarajevu gde su dve devojke srpskog porekla veličale zločine i širile međunacionalnu mržnju, nakon čega su izbačene sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu. Ovu priliku je dočekao direktor BIA, koji je momentalno reagovao i ponudio stipendije navedenim devojkama za studije na Fakultetu bezbednosti u Beogradu.

Niz podrške nastavio se u Krajini, odakle su poručili da „Savez krajiških udruženja pruža bezrezervnu podršku Aleksandru Vulinu zbog uvođenja sankcija od strane dokazanih neprijatelja srpskog naroda – SAD-a.“ A, zatim duž cele Republike Srpske, uključujući Predsednika Milorada Dodika, Predsednika Narodne skupštine Republike Srpske, dr Nenada Stevandića, Predsednika Socijalističke partije Srpske Gorana Selaka, i mnogih drugih.

O značaju sankcija i kompleksnosti situacije, oglasio se i Predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Vučić je naglasio da će direktor BIA biti procesuiran, ali da je posredi nešto sasvim drugo. Naime, Predsednik tvrdi da su sankcije uvedene kao kontramera za neuvođenje sankcija Rusiji, i da mu je to eksplicitno rečeno dan pred sankcionisanje Vulina. Između ostalog, kao predmet diskusije na ovu temu, Predsednik je prokomentarisao i prodaju oružja, za koju tvrdi da je nezavisno od međunarodnih ugovora Srbiji zabranjena, dok Amerikanci prodaju i kasetno oružje. Ostaje pretpostavka da ovakav komentar aludira na dodatne razloge koji se tiču uvođenja sankcija direktoru BIA, a da nisu eksplicitno navedeni kao odgovor u obraćanju. List Informer je ovaj članak objavio pod naslovom „Otvorena ucena“. Ovakvi potezi zamene teza kao što je predstavljeno u naslovu ,,Otvorena ucena“ ili ,,Udar na državu Srbiju“ postaju sve učestaliji i nose značajne rizike sa sobom, imajući na umu da se lična odgovornost pojedinih funkcionera izjednačava sa celokupnim državnim aparatom, bez suštinske volje za sagledavanje delovanja funkcionera koji se nalaze na spisku sankcija stranih država.

Autori: Đorđe Terek, Tanja Plavšić