Analiza vesti: „Ekskluzivno Ruska istoričarka: Nevidljive sile pomoći će Srbiji da sačuva Kosovo – kad pobedi Rusija“

April 2024.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Ekskluzivno Ruska istoričarka: Nevidljive sile pomoći će Srbiji da sačuva Kosovo – kad pobedi Rusija

https://sputnikportal.rs/20240420/ekskluzivno-ruska-istoricarka-nevidljive-sile-pomoci-ce-srbiji-da-sacuva-kosovo–kad-pobedi-rusija-1171242335.html

Strani član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), istoričarka Natalija Naročnicka, u intervjuu objavljenom na srpskom verziji ruskog državnog medija Sputnjik, izjavila je da Zapad protiv Rusije vodi „egzistencijalni hibridni rat“, ističući da je sudbina srpskog naroda povezana sa sudbinom Rusije „čija je snaga uvek donosila stabilnost srpskoj istoriji“.

U intervjuu preovladavaju dobro ukorenjeni emotivni narativi o Rusiji kao prijatelju Srbije i Zapadnu koji pritiska i ucenjuje Srbiju. Narativ koji dominira je onaj, široko rasprostranjen nakon početka ruskog napada na Ukrajinu, da će pobedom Rusije doći do preraspodele geopolitičkih karata, a da bi iz toga Srbija izvući korist i rešiti kosovsko pitanje na način koji odgovara Srbiji.

Ukoliko bi Rusija pobedila, ruska istoričarka veruje da ucene Zapada po pitanju Kosova ne bi bile tako snažne.

„Za sad se divim sposobnosti srpskog rukovodstva da beskrajno lavira i drži se. Pošteno govoreći, šta mu drugo preostaje. Ali, Zapad pritiska i pritiskaće, sputavaće, mamiće vas u Evropsku uniju, a zapravo im je potreban samo NATO – da imaju ovde trupe. Štaviše, u vidu ucene protiv Srba potežu se i optužbe za Srebrenicu“, rekla je ruska istoričarka za Sputnjik u jeku propagande vladajuće većine u Srbiji da je komemorativna rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Srebrenici još jedan neprijateljski akt protiv Srbije.

Ona još dodaje da Zapad pokušava da ponizi i umanji Srbiju. „Srbima ne mogu da oproste što se u jeku rusofobije samo ovde peva ruska himna ispred američke ambasade, a na stadionu razvija transparent na kom piše „Srbija i Rusi braća zauvek“, dodala je ona.

„Ne predajemo se nego baš suprotno. NI Srbi bez boja neće dati, čak i ako ne znaju da mogu da izgube neće ništa dati bez borbe. Sa Srbima su se 1999. uplašili da krenu u kopnenu operaciju jer su znali da će svaki kamen na njih pucati. Zato oni ne mogu da se suprotstave otvoreno, mogu samo pokvareno, tako da ne možeš da im odgovoriš na isti način“, rekla je ruska istoričarka ponavljajući takođe ukorenjen ruski narativ o NATO bombardovanju, kao kukavičkom činu zapadnih zemalja. Ono što istoričarka ne spominje ja da Rusija nije pružila nikakvu vojnu pomoć Jugoslaviji tokom bombardovanja.

Da će Srbija vratiti Kosovo ukoliko Rusija pobedi u Ukrajini piše i RT Balkan. U autorskom tekstu Vladimir Kršljanin navodi da će Rusija u Ukrajini pobediti i da će zahtevati pravdu za Srbe. „Uprkos ogromnoj vojnoj pomoći čitavog Zapada, već je svima jasno da je pobeda Rusija na ukrajinskom frontu neminovna i da će uslediti uskoro. I upravo je to i vreme kada bi moglo doći do ispravljanja istorijskih nepravdi nanetih Srbiji i srpskom narodu“.

U tekstu se odnos Zapada prema Rusiji povezuje sa „razbijanjem Jugoslavije od strane Zapada i NATO agresije iz 1999“. Autor navodi da su tada Srbiji „privremeno otrgnuti delovi teritorije i stanovništva“, a da je od početka bilo jasno da „Srbija to neće moći da vrati bez pomoći Rusije“.

Ono što ni ovaj autor ne navodi da je ruski predsednik Vladimir Putin, iako Rusija ne priznaje nezavisnost Kosova, upravo taj slučaj u prvim mesecima napada na Ukrajinu iskoristio kako bi legitimizovao napad. Predsednik Rusije je 26. aprila 2022. godine izjavio da su Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika postale nezavisne na osnovu presedana Međunarodnog suda pravde prilikom odlučivanja o nezavisnosti Kosova. Dodao je da je presedan u slučaju Kosova već napravljen, te da ove dve pokrajine imaju ista prava kao Kosovo.

Autor: Sofija Popović