Analiza vesti: „Donald Tramp i „haški“ proces u Njujorku“

Maj 2024.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Donald Tramp i „haški“ proces u Njujorku

https://lat.rt.rs/svet/92832-donald-tramp-hag/

Bivši američki predsednik Donald Tramp je 31. maja, nakon okončanja višemesečnog i medijski veoma ispraćenog sudskog procesa, proglašen krivim za falsifikovanje poslovnih dokumenata. Tramp je time postao prvi i jedini u istoriji predsednik Sjedinjenih Američkih Država koji je osuđen za krivično delo. Sud na Menhetnu (Njujork) je jednoglasno odlučio da je Donald Tramp kriv po svakoj od 34 tačke optužnice za krivično delo falsifikovanja.

Formalno izricanje presude se očekuje u julu, kada će biti saopštene i eventualne konkretne sankcije bivšem američkom predsedniku i ponovnom kandidatu na ovogodišnjim predsedničkim izborima u SAD. Zakonski posmatrano, ni eventualne sankcije neće predstavljati prepreku za Trampovu kandidaturu na predsedničkim izborima. Ipak, veliko pitanje je kako će sudska presuda uticati na status i podršku Donaldu Trampu u narednom periodu pre novembarskih izbora.

Američki i svetski mediji su se intenzivno bavili datom temom i njenim potencijalnim reperkusijama. Brojni domaći pro-vladini i pro-ruski nastrojeni mediji su izveštavali o sudskoj presudi Donaldu Trampu u negativnom tonu, uz insistiranje na političkoj pozadini čitavog procesa, te čak (neutemeljeno) uz isticanje paralela sa presudama Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju. Ilustrativna je, u tom ključu, analiza srpskog servisa ruskog državnog medija Russia Today pod naslovom „Donald Tramp i „haški“ proces u Njujorku.“

RT naglašava da je „Tramp suđenje proglasio za politički motivisani lov na veštice, kako bi demokrate i predsednik Džo Bajden mogli da ga se reše kao ozbiljnog protivkandidata.“ Autor sugestivno pokušava da ukaže na potencijalnu pristrasnost glavnog tužioca u čitavom procesu, kao i drugih sudskih zvaničnika i porote, te dovodi u pitanje legalne osnove na kojima je počivala optužnica. Tvrdi se da „sve što se tiče tog suđenja, od same optužnice do identiteta sudije i tužioca, išlo je u prilog Trampovoj tezi.“

U analizi RT, nadalje, se piše da je optužnica „počivala na izuzetno kreativnoj interpretaciji zakona“ i izvodi veoma upitan zaključak o sličnosti čitavog procesa sa suđenjima srpskim državljanima pred Haškim tribunalom. „Sve ovo zvuči poznato jer podseća na ponašanje zloglasnog tribunala za ratne zločine u Hagu, koji je izmišljao zakone, procedure i standarde krivice u hodu, sve dok je trebalo da sudi Srbima… sada je ta „haška pravda“ postala oruđe unutarameričke političke borbe,“ ističe se u tekstu RT.

Nastojeći da osnaži tvrdnje autor se poziva i na izjave naklonjenih političkih komentatora i novinara, poput Takera Karlsona. Prenete su izjave o tome kako je presuda „teroristička bomba koja je raznela pravni poredak,“ kao i o tome da „ovo neće zaustaviti Trampa…ali je kraj najpoštenijeg pravnog poretka na svetu.“

Političke efekte sudske presude Donaldu Trampu će biti moguće adekvatno razmatrati i u potpunosti sagledati tek u narednim mesecima i nakon predsedničkih izbora, dok sa pravne strane stručnjaci upoznati sa čitavim procesom navode da ne postoje problematični aspekti. Za Time magazin su analizirane i ubedljivo osporene sve neosnovane pravne optužbe koje su iznošene iz miljea i dela javnosti naklonjene Donaldu Trampu na račun presude za krivično delo, među kojima su i one na koje se pozivao autor analize na RT.

Autor: Igor Mirosavljević