Analiza vesti „Brutalne reči stižu iz Kremlja! Putinov čovek optužio Zelenskog: malo se zaneo… – Ukrajina je poligon za testiranje naoružanja“

Novembar 2022.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Brutalne reči stižu iz Kremlja! Putinov čovek optužio Zelenskog: malo se zaneo… – Ukrajina je poligon za testiranje naoružanja

https://informer.rs/planeta/vesti/750159/ukrajina-rat-vladimir-zelenski-putinov-covek

Na internet izdanju dnevnog lista Informer, bliskog vlastima u Srbiji, pojavio se članak u kom se tvrdi da je rat Ukrajini samo poligon i prilika da Zapad testira naoružanje. Informer prenosi pisanja sprske verzije Sputnika, koji posebno od početka rata prevodi gotovo svaku izjavu zvaničnika u Kremlju, a koji se uklapa u neki od dominantnih narativa koji pokušavaju da predstave rusku agresiju na Ukrajinu kao legitimnu.

U ovom slučaju, prenosi se izjava zamenika šefa odeljenja za informisanje i štampu Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Ivana Nečajeva. On je ocenio da su se „ukrajinske vlasti zanele sa svojim vojnim avanturama“, ali da „vreme igra protiv Kijeva“.

Dalje Informer prenosi da Nečajev smatra da bi trebalo posebno skrenuti pažnju da jedan deo Zapada koristi etikete kao što su „teroristička država“ i „teroristički režim“ kako bi označile „nepoželjne zemlje koje ne odgovaraju njihovim izopačenim predstavama o demokratiji i ljudskim pravima, a zatim se pozivaju na te iste etikete kako bi dale legitimitet prinudnim merama koje su u suprotnosti sa imperativnim principima suverene jednakosti i nemešanja u unutrašnje stvari predviđene poveljom UN“.

„Ne iznenađuje što se u uslovima hibridnog rata koji je pokrenuo Zapad, slične otpužbe za državni terorizam iznose i protiv naše zemlje“, rekao je Nečajev, dodajući da zajednički koraci zapadnih zemalja i ukrajinskih vlasti potvrđuju imperativ za postizanje zadataka specijalne vojne operacije.

„Dejstva kolektivnog Zapada i njegovog kijevskog marionetskog režima potvrđuju bezuslovni imperativ postizanja ciljeva i zadataka specijalne vojne operacije. Svi oni će sigurno biti ispnjeni“, zaključio je Nečajev.

Pored toga, kako bi potkrepio tvrdnje Nečajeva Informer se poziva navodno  na izjave ukrajinskog ministra spoljnih poslova za Politiko koji je priznaje da „rukovodstvo Ukrajine pokazuje čisto militantno stav“, bez reči o nekom prekidu borbenih aktivnosti ili primirju. U svrhu pisanja ovog teksta, nismo mogli da pronađemo takvu izjavu ukrajinskog ministra odbrane.

Ovaj tekst samo je jedan od onih u kom se uzimaju izjave nižih, svakako politički manje relevantnih aktera iz Kremlja. Razlog za to je što one potkrepljuju već postojeće narative kojima se pokušava opravdati agresija na Ukrajinu. U konkretnom tekstu, najdominantniji je narativ da akcije Ukrajine i Zapada koje se vide tokom rata, opravdavaju razloge zbog kojih je Rusija započela agresiju na Ukrajinu.

Autor: Sofija Popović