Analiza vesti „Analitičar: Posle Krima i Donbasa, Rusija može da vrati Aljasku – SAD će biti rasparčane“

April 2023.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Analitičar: Posle Krima i Donbasa, Rusija može da vrati Aljasku – SAD će biti rasparčane

 https://webtribune.rs/analiticar-posle-krima-i-donbasa-rusija-moze-da-vrati-aljasku-sad-ce-biti-rasparcane/

Tokom ove nedelje velike globalne vesti su bile da je Finska postala članica NATO, a Ruska Federacija najavila je raspoređivanje nuklearnog naoružanja u Belorusiji, dok je na regionalnom nivou najviše pažnje dato predsedničkim izborima u Crnoj Gori i odlasku sa vlasti Mila Đukanovića. Što se tiče Srbije buran proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine je i dalje u fokusu.

Uz veliku količinu tekstova, koji dolaze sa istoka koji se bave uobičajenim narativima poput skore ekonomsko-političke propasti zapada kao i neminovne pobede Rusije u Ukrajini ali i stvaranja novog svetskog poretka koji će predvoditi Rusija i Kina, primetno je i sve veće korišćenje zapadnih izvora koji potvrđuju ove teze. Među njima se istakao i članak objavljen na proruski orijentisanom portalu Webtribune.

Portal koristi analizu italijanskog izdanja „Osservatorio Globalizzazione“ koju piše Emanuel Pjetrobon. On podseća da je glavni cilj Rusije da eliminiše svaku pretnju NATO-u na svojim granicama, pa je zato za Ruse Aljaska važan region. Prema rečima ovog novinara, ovaj dodatak SAD na granicama Rusije „predstavlja jednu od najozbiljnijih (ako ne i najozbiljniju) pretnju za nju“.

„I, pogodite šta? Posle Krima i Donbasa, Aljaska ima dobre šanse da se vrati svom bivšem vlasniku, uz Havaje kao bonus“, piše Pjetrobon. On ukazuje da ukoliko NATO izgubi rat, onda je „gotovo izvesno“ da će SAD biti „rasparčane na nekoliko autonomnih ili čak nezavisnih država“.

Tekst podseća i na istorijski dogovor Rusije i SAD oko Aljaske, „koji je zauvek promenio tok istorije na štetu Rusije, i u korist Sjedinjenih Država“. „Region je Amerikancima otvorio pristup Arktiku, i pružio SAD geopolitičke prednosti. Osim toga, američka granica se znatno proširila ruskoj“.

U tekstu nema konkretnih dezinformacija, već je preveden stav kolumniste ovog italijanskog medija. Međutim, autor na italijanskom u tekstu na koji se poziva Webtribune piše o lekcijama koje bi trebalo da budu naučene iz pregovora carske Rusije sa SAD o Aljaski. On daje svoje viđenje i alternativne istorije ili „šta bi bilo kad bi bilo“. Pa tako piše da je carska Rusija zadržala kontrolu nad Havajima, a nije odustala od Aljaske, ceo istorijski tok bi išao drugom linijom.

Međutim, konkretna dezinformacija može se uočiti u naslovu članka koji je objavio Webtribune, jer italijanski novinar nigde u tekstu ne navodi da će posle „Krima i Donbasa“, Rusija „vratiti“ i Aljasku.

Proruski portal Webtribune iskoristio je „ilustrativna“ predviđanja italijanskog analitičara u tekstu kao da se radi o činjenicama. Prema delovima teksta koji je preveo Webtribune, sugeriše se da su SAD u strahu od ruskog zauzimanja Aljaske, što će dovesti do postepenog raspada SAD.

Ono što se u tekstu ne spominje je da SAD imaju snažno vojno prisustvo na Aljasci, uključujući i postojanje nekoliko vojnih baza. Pored toga, američka mornarica i obalska straža prisutne su u okolnim vodama, što otežava bilo kojoj stranoj vojsci da priđe. Osim toga, koliko god da je Rusija u prošlosti imala neke teritorijalne pretenzije u vezi sa Aljaskom, ni aktuelne vlasti u Rusiji ne spominju ovakvu mogućnost s obzirom na brojne vojne, diplomatske i geografske prepreke za tako nešto.

Autor: Sofija Popović