Analiza vesti: „Američki analitičar: Zapadni mediji krivi za radikalizaciju i atentat na Fica“

Maj 2024.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Američki analitičar: Zapadni mediji krivi za radikalizaciju i atentat na Fica

https://lat.rt.rs/svet/90723-fico-atentat-slovacka-analiza/

Evropsku javnost je 15. maja potresla vest o pokušaju atentata na slovačkog premijera Roberta Fica. Robert Fico je teško ranjen u atentatu koji je na njega izvršen u mestu Handlova, u blizini glavnog grada Bratislave, nakon sastanka Vlade Slovačke. Fico, koji je formirao svoju četvrtu koalicionu vladu krajem 2023. godine i vratio se na vlast nakon pet godina, se našao na meti sedamdesetjednogodišnjeg pisca i bivšeg radnika obezbeđenja koji mu je iz neposredne blizine naneo prostrelne rane.

Prema zvaničnim informacijama, slovački premijer nalazi u teškom, ali stabilnom stanju. Atentator je priveden i prema sudskim dokumentima potvrđeno je da je delovao sam i da nikoga nije obavestio o svojim namerama. Navodi se kako se fundamentalno nije slagao sa politikama nove Ficove vlade, od odbijanja vojne pomoći Ukrajine, preko ukidanja tužilačkih institucija do progona medija, te da je odlučio dva dana pre atentata „da se osveti vladi za njene politike nanoseći povrede premijeru.“

Robert Fico se zbog koraka slovačkih vlasti u pravcu učvršćivanja kontrole nad medijima i pritiska na nezavisne pravosudne institucije nalazio od ranije na udaru kritika opozicije i EU zvaničnika, a posebnu kontroverzu su izazvali njegovi pro-ruski stavovi i odluke o obustavljanju pomoći Ukrajini. Ipak, upravo su tu činjenicu pojedini pro-vladini i pro-ruski mediji u Srbiji iskoristili da, u anti-zapadnom ključu, spekulišu o navodno „pravim“ motivima i razlozima koji stoje iza atentata na Fica.

Ilustrativna je vest koju je objavio portal na srpskom jeziku ruskog državnog medija Russia Today, a u kojoj se prenosi analiza američkog komentatora pod naslovom „Zapadni mediji krivi za radikalizaciju i atentat na Fica.“ RT prenosi izjavu analitičara Endrua Koribka o tome da „kada se lider više puta kleveta kao izdajnički proruski diktator…mentalno labilni članovi društva će neizbežno biti pod uticajem…do te mere da žele da ih ubiju kako bi spasili zemlju i uzeli pravdu u svoje ruke.“

Dok se u tekstu zadržavaju određene insinuacije da atentator potencijalno „nije delovao sam jer je Fico stvarao veoma moćne neprijatelje širom sveta tokom svog poslednjeg mandata,“ dominantni fokus je na tome da su „lažne vesti“ koje su plasirali zapadni mediji i pro-zapadni mediji u Slovačkoj o Robertu Ficu i njegovim političkim odlukama radikalizovale ljude. „Strelac je sam sebe ubedio da je to legitiman oblik protesta….(a njegovu) percepciju su u potpunosti oblikovale lažne vesti koje su plasirali pojedini mediji,“ piše nadalje RT.

Ukazuje se da „zapadni“ mediji i nevladine organizacije neće preuzeti odgovornost za radikalizaciju opozicije u Slovačkoj, te da „sada podmuklo manipulišu navodeći da su njihovi prethodni izveštaji o Ficovoj politici bili fer i uravnoteženi, ali je realnost da su znali sve vreme šta rade.“ Dodatno, analitičar zaključuje, praveći političke paralele, kako „ono što su uradili Ficu je bilo isto ono što već godinama rade Trampu…guraju najesktremnije tvrdnje koje izazivaju strah o njegovoj politici u nadi da će nekoga radikalizovati da ga ubije.“

Sve jača polarizacija postaje, činjenično, problem političkog života u Slovačkoj, međutim, prema ocenama domaćih eksperata, vladajuće političke elite su te koje nisu sposobne da pošalju signale deradikalizacije. Sugeriše se da vladajuće partije Roberta Fica i njegovog krajnje desničarskog koalicionog partnera su vodeći generatori polarizacije, zbog svojih napada na civilno društvo i nezavisne medije, te neutemeljenog optuživanja opozicije i promovisanja dezinformacija. Upravo o tome ilustrativno svedoče izjave brojnih visokih zvaničnika nakon pokušaja atentata na Fica, koje otvoreno raspiruju tenzije.

Autor: Igor Mirosavljević