Analiza vesti „Albanci udaraju najranjiviji sloj društva: Primitivna odluka koja ima cilj da otera Srbe“

Jul 2023.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Albanci udaraju najranjiviji sloj društva: Primitivna odluka koja ima cilj da otera Srbe

https://sputnikportal.rs/20230721/albanci-udaraju-najranjiviji-sloj-drustva-primitivna-odluka-koja-ima-cilj-da-otera-srbe-1158900413.html

Portal ruskog državnog medija Sputnjik na srpskom objavio je seriju članaka o zabrani izgradnje objekata na tri lokacije u severnom, srpskom delu Kosovske Mitrovice. Iako su u pitanju objekti koji po kosovskim zakonima nemaju ni dozvolu za gradnju, Sputnjik Srbija piše da se radi o „primitivnoj odluci koja ima za cilj da otera Srbe“.

U tekstu objavljenom 21. jula Sputnjik piše da „odluka kojom je gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić zabranio gradnju stanova za socijalno ugrožene porodice uznemirila je građane koji ukazuju da je ovo politička odluka uperena protiv Srba u pravcu diskriminisanja najosetljivije populacije“.

„Od završetka sukoba na Kosovu i Metohiji Kosovska Mitrovica je jedini grad u kom žive Srbe, a utočište u njemu nakon bekstva iz svojih domova našli su Srbi južno od reke Ibra koji su bili odlučni da ostanu da žive na Kosovu i Metohiji. Njihove kuće i imanja su uzurpirani i finansijska situacija nije dozvoljavala da sami za sebe i svoje porodice stvore novi dom”, piše Sputnjik. U tekstu se dalje citira anoniman stanovnik Kosovske Mitrovice čija porodica je u izbegličkoj koloni napustila Peć nakon završetka rata.

Zaključuje se da Albanac koji je na vlast došao voljom 3% građana Severne Mitrovice i tako postao gradonačelnik donosi odluke protiv kosmetskih Srba i njihovog opstanka na Kosovu.

Istog dana portal je preneo i saopštenje Srpske liste u kom se odluka lokalnih vlasti u Severnoj Mitrovici tumači kao nastavak Kurtijeve eskalacije i plana progona Srba sa svojih ognjišta.

Ono što Sputnjik Srbija ne prenosi je da se radi o objektima o kojima se gotovo ništa ne zna: ni ko je investitor, ni čemu bi objekti trebalo da služe. Kako su sa lica mesta izvestili novinari Radio Slobodne Evrope samo ispred jednog od tri objekta čija gradnja je zaustavljena stoji tabla sa informacijama o investitoru i izvođaču radova.

„Radi se o izgradnji nove zgrade Univerziteta koji radi u srpskom sistemu i za koji je novac izdvojila Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije, dok je izvođač radova kompanija koja se nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država, ’Rad 028’“, piše RSE.

Za druga dva objekta se ne zna ništa, iako iz Srpske liste, najveće partije kosovskih Srba koja ima podršku zvaničnog Beograda, kažu da je reč o stanovima za socijalno ugrožena lica i školi, bez preciziranja ko objekte finansira i gradi.

Sputnjik Srbija nije preneo ni obrazloženje vlasti u Severnoj Mitrovici o zabrani dalje gradnje tri objekta u kom se navodi da nisu ispunjeni „zakonski kriterijumi i norme“. U izjavi za RSE zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice Katarina Ađančić objasnila je da su radi obustavljeni jer nemaju građevinsku dozvolu.

„Ne zna se ko ih gradi, niti iz kog budžeta. Zato je i obustavljena gradnja da bi se u skladu sa zakonom identifikovao izvođač radova i investitor“, rekla je Ađančić.

U čitavom ovom slučaju zanimljivo je i ćutanje Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Kako je pisao dnevni list Danas, ćutanje zvaničnog Beograda začudilo je i građane na Kosovu, pogotovo kada je reč o zgradi rektorata. „Iako su grubi građevinski radovi na zgradi novog rektorata stigli do pod krov, Mitrovčani vide i da se gotovo ništa ne zna o tome kako su izabrani izvođači i zbog čega su podizvođači albanske firme“, piše Danas.

Niz vesti objavljenih na ovu temu na portalu Sputnjika mogu se okarakterisati kao manipulativne. Portal koristi tačne informacije – da je gradnja objekata zaustavljena po naređenju vlasti u Severnoj Mitrovici.  Međutim autori iz te informacije koja je tačna dalje proizvode tvrdnje kojima se publika nastoji usmeriti ka zaključcima da se radi o nastavku progona Srba, a ne o sumnjivom trošenju novca i izgradnji nelegalnih objekata.

Autor: Sofija Popović