Analiza narativa „Nemačka stoji iza Kurtijevog terora“: Kriza na Kosovu i anti-zapadni narativi u srpskim medijima

Decembar 2022.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu mesečnu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

 „Nemačka stoji iza Kurtijevog terora“: Kriza na Kosovu i anti-zapadni narativi u srpskim medijima

Poslednji mesec 2022. godine na Zapadnom Balkanu obeležen je novim zaoštravanjem odnosa Srbije i Kosova. U pitanju je bio nastavak niza tenzija oko spornih pitanja između dve strane, čiji su međusobni odnosi značajno pogoršani u poslednje dve godine. Kao i u prethodnim prilikama, pro-vladini mediji u Srbiji izrazito negativno su predstavljali ulogu Zapada, prvenstveno Nemačke i Evropske unije, u ovoj krizi.

Nakon hapšenja bivšeg člana kosovske policije, Srbina Dejana Pantića, optuženog za opstrukciju sprovođenja vanrednih lokalnih izbora, Srbi sa severa Kosova tokom decembra ponovo su postavili barikade na puteve, dok je zvanični Beograd stavio vojsku u stanje borbene gotovosti. Tenzije su trajale nekoliko nedelja i splasnule su nakon odluke suda, donete pred kraj 2022. godine, o puštanju Pantića u kućni pritvor, nakon čega su barikade uklonjene.

Glavni narativi koji su šireni tokom ovih perioda bili su oni prema kojima je Zapad ili licemeran i ne osuđuje poteze Prištine na način na koji osuđuje Beograd, ili otvoreno preti Srbiji i radi protiv njenih interesa. Posebno se na udaru našla Nemačka, čiji su političari, zvaničnici i mediji žestoko napadani u pro-vladinim tabloidima, zbog navodne podrške „teroru“ premijera Aljbina Kurtija prema kosovskim Srbima.

Još jedan narativ vredan pomena bio je onaj o podršci Rusije Srbiji u ovoj krizi, doprinoseći zastupljenoj percepciji da je Zapad neprijatelj, a Rusija prijatelj kada je reč o najvažnijim srpskim nacionalnim interesima. S druge strane, povremeno se pojavljivao i narativ koji je sa manje neprijateljstva posmatrao Zapad – pre svega Sjedinjene Američke Države – i naglašavao da se sa njihovo nezadovoljstvo Kurtijem. Ovih članaka je, doduše, bilo mnogo manje u odnosu na anti-zapadne naslove.

Uticajni pro-vladini tabloidi, poput Informera, Aloa i Večernjih novosti, objavili su tokom decembra niz članaka koji su izrazito negativno predstavljali ulogu Zapada u rešavanju tenzija između Kosova i Srbije. Takođe su im se pridružili pro-vladini internet portali, kao što je Srbija danas. Anti-zapadni portali kritični prema srpskim vlastima posvetili su daleko manje pažnje ovoj temi.

„Zapad će pustiti Kurtija da napadne Srbe“

Jedan od najozbiljnijih narativa tokom poslednje kosovske krize odnosio se na navodni ultimatum Zapada upućen Srbiji, prema kojem će Aljbinu Kurtiju biti dozvoljeno da napadne Srbe sa severa Kosova ukoliko ne povuku barikade. Upravo tako je glasio naslov tabloida Informer, objavljen 25. decembra: „ULTIMATUM ZAPADA! Vučiću, povuci barikade ili ćemo pustiti Kurtija da napadne Srbe!“ Tekst je tvrdio, na osnovu neimenovanih izvora, da su ovo predsedniku Srbije saopštili ambasadori Kvinte (SAD, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Nemačke i Italije). Ovi navodi nikada nisu potvrđeni kredibilnim izvorima.

Dva dana kasnije, sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je izjavu u skladu sa istim narativom, ne pominjući konkretne zemlje niti zvaničnike.

„Zbog čega neko histerično zagovara uklanjanje barikada? Zato što hoće Srbe da proteraju. Tim putevima ne idu Albanci… Te histerične pretnje, Kurti će da vas napadne, curi vam vreme. Sram vas bilo sve zajedno, lažovi jedni! Nastavićemo da se borimo za mir“, izjavio je Vučić, a preneo Informer.

Istog dana, portal Srbija danas preneo je izjave pro-režimskih komentatora Ljubana Karana i Božidara Spasića, koji su tvrdili da Kurti želi „novu Oluju“, odnosno proterivanje Srba sa teritorije Kosova, i da za to ima podršku Velike Britanije i Nemačke.

Isti medij je dve nedelje ranije preneo da je „Zapad udario na Beograd“, te da je „zavladala potpuna histerija nakon zahteva da se omogući povratak srpskih jedinica na KiM“. U pitanju je bila najava dolaska zapadnih diplomata zaduženih za Balkan povodom zaoštravanja tenzija na Kosovu.

Pored navodnih direktnih pretnji Srbiji i Srbima sa Kosova, veoma zastupljen je bio i narativ o licemerju Zapada. Naročito je na meti bila Evropska unija.

Tabloid Alo objavio je 12. decembra članak sa naslovom „LICEMERJE EU Borelju smetaju barikade, ćuti o Kurtijevom teroru i maltretiranju Dejana Pantića, a sada šalje predstavnika u Beograd i Prištinu“, u kojem se kritikovala izjava visokog predstavnika Evropske unije Žozepa Borelja da barikade treba ukloniti. Iza Borelja je, na naslovnoj slici, fotošopirana albanska zastava.

Isti medij je krajem meseca ponovo kritikovao „indirektno svrstavanje EU na jednu stranu“ i njihovo „stavljanje u službu Šiptara“ uz lepljenje etikete „dežurnih krivaca“ Srbiji. U pitanju je bila reakcija na saopštenje EU u kojem se obe strane pozivaju na odgovornost zbog tenzija. Takođe je, povodom odluke ambasadora Evropske unije da odobre viznu liberalizaciju za Kosovo od 2024. godine, Alo objavio naslov „BRUKA! Evropa nagradila Šiptare!“

U više navrata, mediji su prenosili izjave državnih zvaničnika – najčešće predsednika Srbije Aleksandra Vučiča i šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petra Petkovića – koji su naglašavali „dvostruke standarde“ Zapada.

Početkom decembra, Vučić se uključio u dnevnik televizije Pink, napadajući Evropsku uniju zbog reakcije na postavljanje Nenada Rašića za ministra u Vladi Kosova nakon što su iz nje istupili predstavnici Srpske liste. Vučić je optužio EU za „najbedniji antisrpski odnos“ i najavio da Srbija neće učestvovati na samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani. Ta odluka je kasnije promenjena. Vučićevo obraćanje detaljno su preneli pro-vladini mediji, a jedan od naslova, na portalu Srbija danas, glasio je „EU, SRAM TE BILO Istorijsko obraćanje i poruka Vučića Zapadu“.

Pro-vladini mediji tokom decembra preneli su i nekoliko tvitova Petra Petkovića, u kojima je osudio Evropsku uniju i međunarodnu zajednicu za neadekvatno reagovanje na poteze Prištine.

„Evropo, da li vidiš duge cevi na severu?! Da li, Evropo, vidiš specijalce iznad bolnice? Dok se Srbi na barikadama bore za goli opstanak, Kurti na sever šalje ROSU sa prstom na obaraču!“, jedan je od tvitova koji je preneo Alo 13. decembra. Dve nedelje kasnije, Informer je objavio naslov, takođe zasnovan na Petkovićevom tvitu: „KURTI NASTAVLJA TEROR NAD SRBIMA! NOVINARKI RTS ZABRANJEN ULAZ NA KIM! Petković: Hoće li se čuti osuda od strane međunarodne zajednice?“

Nemačka neprijatelj, Rusija prijatelj, Amerika gubi strpljenje za Kurtija

Glavna meta anti-zapadnih narativa tokom decembra bila je Nemačka, o kojoj su pro-vladini mediji objavili velik broj negativnih tekstova, reagujući na učestale izjave nemačkih političara i državnih zvaničnika o tenzijama na Kosovu. „NEMAČKA STOJI IZA KURTIJEVOG TERORA! Dok Berlin aminuje OPASNE poteze Prištine, situacija na severu dovedena na IVICU RATA“, naslov je teksta objavljenog na portalu Večernjih novosti 22. decembra.

„Sada više nema nikakve dileme: glavni inspiratori, a verovatno i stratezi destruktivne politike premijera privremenih institucija u pokrajini Aljbina Kurtija sa ciljem da očisti Kosovo od Srba sede u – Berlinu“, navodi se u ovom članku, povodom višestrukog obraćanja nemačkih predstavnika.

Jednu od pomenutih izjava dala je, između ostalih, ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, koja je 11. decembra napisala na Tviteru da je povratak srpske vojske na Kosovo neprihvatljiv. Portal Srbija danas preneo je ovaj tvit uz naslov „SADA JE POTPUNO JASNO KO DAJE KURTIJU ZELENO SVETLO ZA TEROR! Poruka iz Nemačke otkrila prljave namere Berlina“.

Drugu izjavu koju su napali pro-vladini tabloidi dao je poslanik nemačke Hrišćansko-demokratske unije Knut Abraham, koji je izjavio da je neprihvatljivo da se Srbija igra sa vatrom na severu Kosova. Ovaj tekst preneo je portal Alo uz naslov „NOVA PROVOKACIJA! Švabe stale uz Šiptare: Ne mogu Srbi da se igraju vatrom na severu KiM!“. Večernje novosti prenele su istu izjavu pod naslovom „Nemci nastavljaju da daju vetar u leđa Kurtiju“.

S druge strane, Alo je tokom decembra objavio nekoliko tekstova koji su predstavili Rusiju kao nedvosmislenog saveznika Srbije po svim aspektima kosovskog pitanja. Najpre je, 13. decembra, preneto saopštenje ruskog Ministarstva spoljnih poslova da će Rusija podržati Srbiju ukoliko zatraži hitnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom situacije na Kosovu. Istog dana, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da su potpuno netačne „tvrdnje Zapada da Rusija trenutno nema vremena za Kosovo i Metohiju“, što je Alo takođe preneo.

Krajem meseca, Alo je takođe objavio tekst sa komentarom portparolke Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marije Zaharove,  koje je „naglasila da za sve ovo vreme kontingenti NATO i EU ne mogu i ne žele da utiču na situaciju oko srpske južne pokrajine, i dodala da poigravanje sa zvaničnim Briselom u interesu kosovskih Albanaca prevazilazi sve granice“. Zaharova je ocenila da situacija na Kosovu „nije daleko od konflikta velikih razmera“.

Takođe, 28. decembra Alo je objavio naslov „RUSIJA STALA UZ SRBIJU! Oglasio se Kremlj o šiptarskom teroru na KiM!“ sa slikom predsednika Rusije Vladimira Putina. U tekstu je preneta izjava portparola predsednika Rusije Dmitrija Peskova, koji je rekao Rusija podržava Srbiju u njenim radnjama koje preduzima po pitanju situacije oko Kosova i da je pogrešno govoriti o štetnom ruskom uticaju.

Konačno, Sjedinjene Američke države predstavljene su u drugačijem tonu u odnosu na Nemačku i EU. Iako nije direktno tvrđeno da je SAD na strani Srbije, u više navrata naglašeno je njihovo nestrpljenje i nezadovoljstvo potezima Aljbina Kurtija, implicirajući da Vašington ima razumevanja i za srpske argumente i da se sa njim može sarađivati.

„AMERIKANCI IZGUBILI ŽIVCE, KURTI JE BIVŠI? Spremna zamena, pominje se samo JEDNO IME“ naslov je teksta objavljenog na portalu Srbija danas, u kom se konstatuje da kosovski premijer ima sve manju podršku i u Prištini, ali i u zapadnim centrima moći, te da bi u skorijem periodu mogao da bude skinut s te funkcije i zamenjen bivšim ministrom spoljnih poslova Bedžetom Pacolijem. Nisu navedeni izvori ovih spekulacija.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD zadužen za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, kao i američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil, u Alo-u su predstavljeni u pozitivnom tonu. Ovaj tabloid je 19. decembra preneo izjavu premijerke Ane Brnabić o tome kako je Srbija dobila Eskobarova uverenje da će Briselski sporazumi biti primenjeni u što skorijem roku. Par dana ranije, isti medij objavio je da je Eskobar „naribao“ kosovske Albance. Kristofer Hil, sa druge strane, kritikovao je odluku Prištinu da ne pusti patrijarha Srpske pravoslavne crkve da poseti Kosovo, što je Alo takođe preneo u pozitivnom tonu.

Poslednjeg dana 2022. godine, portal Srbija danas objavio je naslov: „AMERIČKI AMBASADOR „OHLADIO“ ALBANCE! „Osnivanje ZSO nema alternativu, to je pravno obavezujući sporazum“. U tekstu je preneta izjava američkog ambasadora na Kosovu Džefrija Hovenijera, koji je poručio da Zajednica srpskih opština nema alternativu, da je dogovor o njenom osnivanju pravno obavezujuć i da SAD neće menjati stav o tome.

Autor: Aleksandar Ivković