Analiza narativa „Evroprajd 2022: Meta anti-zapadnih narativa“

Avgust 2022.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu mesečnu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Evroprajd 2022: Meta anti-zapadnih narativa

Evroprajd, panevropska manifestacija LGBT zajednice, 2022. održao se u Beogradu, na osnovu prijave koju su organizatori, uz podršku Vlade, podneli tri godine ranije. Događaj je tokom leta postao jedna od glavnih političkih tema u javnosti. Kako se njegovo održavanje, zakazano za drugu nedelju septembra, približavalo, tako je deo medija koristio temu za širenje homofobije i anti-zapadnih narativa.

Tokom letnjih meseci održano je nekoliko protestnih šetnji („litija“) građana protiv održavanja Evroprajda, na kojima su, između ostalih, učestvovali predstavnici Srpske pravoslavne crkve, kao i ekstremno-desnih i pro-ruskih organizacija. Dana 27. avgusta predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da se šetnja u okviru Evroprajda, centralna manifestacija događaja, neće održati zbog procene Vlade Srbije da predstavlja bezbednosni rizik. Ova najava izazvala je brojne negativne reakcije dela opozicije, civilnog društva i predstavnika Evropske unije i Sjedinjenih Država, a potom i kontra-reakcije desničarske opozicije, organizacija i medija.

Nedelju dana ranije, vlasnik i glavni urednik pro-vladinog tabloida Informer Dragan J. Vučićević najavio je u medijima zabranu održavanja Evroprajda, uz konstataciju da za njega nije vreme i da je plasiranje te teme u javnost deo „specijalnog rata“ (protiv Srbije).

Ipak, razliku od većine drugih slučajeva, pro-vladini tabloidi i anti-vladini (mahom onlajn) desničarski mediji ovog puta nisu podjednakim intenzitetom učestvovali u širenju anti-zapadnih narativa. U ovom slučaju, anti-vladini izvori su prednjačili, što se može objasniti time da je nosiocima vlasti pripisana odgovornost za organizovanje Evroprajda. Prema tome, bilo je teško očekivati da će ih pro-vladini tabloidi kritikovati povodom tog događaja.

Međutim, i pro-vladini mediji su, delimično, našli ugao o ovoj temi koji je istovremeno Zapad predstavljao u negativnom a predsednika Aleksandra Vučića u pozitivnom svetlu. Informer je 30. avgusta objavio Vučićevu izjavu o tome da će odluke Vlade o zabrani Evroprajda biti poštovane pa makar ga zvali „Bajden, Putin i Zelenski“. Dan kasnije, državni sekretar Sjedninjenih Američkih Država Entoni Blinken je na svom Tviter nalogu pozvao Srbiju da omogući održavanje manifestacije.

Istog dana, pro-vladine Večernje novosti objavile su da opozicija „Preti Vučiću zbog gej parade“, prenoseći tekst portala Nova o najavama pro-zapadne opozicije da će izaći na ulicu na dan za koji je zakazana Parada ponosa bez obzira na najavljenu zabranu.

Najveći deo narativa o suprotstavljanju Evroprajdu, međutim, širili su onlajn desničarski portali, među kojima su bili Srbin.info, Slavija.info, Vaseljenska, Iskra i Pravda. Svi ovi mediji i ranije su bili prepoznati kao anti-zapadni, pro-ruski i izvori lažnih vesti.

Ovi portali koristili su ustaljene napade na Evroprajd i LGBT populaciju uopšte, služeći se, između ostalog, vestima izvađenim iz konteksta. Jedan od najčešćih napada bio je da gej populacija ugrožava decu i tradicionalnu porodicu. Tako je Srbin.info 17. avgusta podelio nepotpisani snimak sa društvenih mreža na kojoj grupa dece nosi LGBT zastavice pod naslovom „USKORO I KOD NAS? Jeziv snimak dečije gej parade u Kanadi (VIDEO)“. Nije pružen nikakav kontekst ovog događaja. On nije uključivao nikakve elemente vređanja religije ili golotinju, koji su inače čest deo napada na LGBT prajdove. Osim toga, nikakvo uključivanje dece u Evroprajd u Srbiji nije bilo niti najavljeno niti planirano.

Jedan od autorskih tekstova objavljenih na sajtu Slavija.info na ovu temu napisao je Zvezdan Ristić, član desničarskog pokreta „Ljubav vera nada“. On je, takođe, žestoko kritikovao Evroprajd kao napad na porodične vrednosti.

Ristić se, između ostalog, osvrnuo na izjavu episkopa Srpske pravoslavne crkve Nikanora, koji je 13. avgusta prokleo sve učesnike Evroprajda i premijerku Anu Brnabić. Takođe je izjavio da bi „upotrebio oružje da ga ima“, zbog čega je nevladina organizacija protiv njega podnela krivičnu prijavu.

„Mnogi misle kao episkop Nikanor ali on je izašao prvi da kaže šta većina vernika misli. Nemate prava da nam ugrožavate decu, njihovo mentalno i fizičko zdravlje kao ni njihovu svest o tome kojoj veri pripadaju i šta ta vera propoveda! … Decu vam ne damo! Crkvu vam ne damo! Nemojte pokušavati! Nemojte ni razmišljati o tome! Srbin je oduvek bio spreman da pogine za porodicu i veru ako treba!“, napisao je Zvezdan Ristić u svom autorskom tekstu.

I drugi mediji su izveštavali o događajima iz ovog ugla. „NAROD SE OKUPIO: Počela litija za odbranu Srbije, porodice i dece od LGBT (FOTO/VIDEO)“ glasio je naslov sa jedne od protestnih šetnji, održane 14. avgusta, koji je objavio portal Pravda.rs.

Ovi mediji često su isticali brojnost okupljenih građana na „litijama“ i navodno neizveštavanje pro-vladinih ali i kritičnih medija o njima, što nije odgovaralo istini, jer su portali i Radio-Televizije Srbije i televizije N1 izvestili o njihovom održavanju.

„Na litiji se okupio ogroman broj ljudi, koji su blokirali centralne beogradske ulice. Narod šalje jasnu poruku: nećemo gej paradu i Okupaciju Zapada! Naravno, režimski mediji, ali i prozapadni ćute o ovom događaju, iako je reč o izuzetno masovnom skupu“, izvestio je portal Slavija.info 14. avgusta. Nakon najave Aleksandra Vučića da će Evroprajd biti otkazan, Srbin.info preneo je tu vest pod naslovom: „UPLAŠIO SE NARODA Vučić: Otkazana Parada ponosa u Beogradu“.

Jedan od glavnih napada na Evroprajd, takođe, bio je da je to agenda Zapada koji primorava Srbiju da ga održi. U tom smislu, ovaj narativ predstavlja jedan od najdirektnijih i najjasnijih anti-zapadnih narativa u Srbiji proteklih meseci.

„Neka ne šetaju pred našim očima. Eto im Evropske unije pa nek šetaju“, rekao je, navodno, jedan od sveštenika nakon „litije“ održane 14. avgusta, izvestile su Vaseljenske.

Portal Iskra preneo je 14. avgusta tekst protojereja SPC Jovana Plamenca u kojem je on označio „LGBT ideologiju“ kao deo „novopaganskog zapadnjačkog globalističkog vrjednosnog sistema života, oprečnog hrišćanskom“.

„Evroprajd u Beogradu je manifestacija sile zapadnjačkog globalizma nad srpskim narodom koji, u ogromnoj većini, svojim duhovnim i kulturološkim bićem obitava u hrišćanskom vrjednosnom sistemu života“, napisao je Plamenac.

Povodom saslušanja episkopa Nikanora u policiji nakon njegove izjave 13. avgusta, Srbin.info je objavio, a prenela Pravda.rs, da „Aleksandar Vučić i globalistički LGBT tirani koje zastupa pojačavaju hajku na vladiku banatskog Nikanora i SPC“.

„Sodomiti su se malo zaigrali, jer kletva nikako ne može da bude krivično delo. S druge strane, USAID drži sudstvo, tužilaštvo i medije u Srbiji, pa je svaki progon izvodljiv. Naravno, uz Vučićev blagoslov“, napisao je ranije Nikanor, prenosi se u ovom tekstu.

Poseban zamah ovaj narativ je dobio nakon Vučićeve najave o otkazivanju Evroprajda. Jedna od reakcija došla je od strane izvestioca za Srbiju u Evropskom parlamentu Vladimira Bilčika, koji je izjavio da se nada da će manifestacija ipak biti održana i da će se u narednim nedeljama znati jasnija slika. Srbin.info je preneo ovu izjavu uz naslov „Ko je uzeo lovu?“ implicirajući da se očekuje promena odluke kao rezultat podmićivanja. Isti medij je u negativnom tonu izvestio o sastanku premijerke Brnabić sa poslanicama Evropskog parlamenta na kojem je izveštavano o mogućnosti održavanja Evroprajda.

Evroprajd se, kao što se i očekivalo, pokazao kao plodno tle za širenje anti-zapadnih vrednosti i narativa, po već prilično ustaljenim matricama. Događaj je pre svega predstavljan kao napad na porodicu i kao „diktat Zapada“, prvenstveno Evropske unije, prema Srbiji, u kojoj se „narod“ protivi njegovom održavanju.