Analiza vesti „Mračna prognoza za Brisel: Evropska unija će se raspasti“

Oktobar 2022.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

Mračna prognoza za Brisel: Evropska unija će se raspasti

https://www.novosti.rs/planeta/svet/1160124/mracna-prognoza-brisel-evropska-unija-raspasti

Dnevni list Večernje novosti, na svojoj interneti verziji, objavio je tekst o kraju Evropske unije kakva se poznaje danas. Ovo je još jedan u nizu tekstova mejnstrim medija u Srbiji poput Večernjih novosti, koji u sebi ne sadrži konkretnu dezinformaciju, ali „gura“ narativ protiv EU.

U ovom slučaju Novosti se pozivaju na izjavu bivšeg predsednika Moldavije Igora Dodona. On je jednom prilikom izjavio da Moldavija treba da napusti svoju proevropsku spoljnu politiku, jer nikada neće postati deo Evropske unije koja će prestati da postoji.

„Ne verujem u evropske integracije i ne verujem da će Moldavija postati deo EU, jer sama Evropska unija neće postojati posle određenog vremena, jer partneri pokušavaju da to ekonomski završe, jer više ne može da postoji u ovom obliku, potrebno je nešto promeniti“, rekao je Dodon, pišu Novosti. Dodaju da je za Moldaviju važnije strateško partnerstvo sa Rusijom, Kinom, Rumunijom, Mađarskom i Turskom.

Ono što Večernje novosti ne spominju jeste da je Dodon proruski političar u Moldaviji koji je 2016. godine uz pomoć vlasti u Kremlju pobedio na predsedničkim izborima. Tada je obećao da će Moldavija obnoviti svoje veze sa Rusijom, koja uvela embargo na uvoz moldavskog vina i voća, pošto je Moldavija potpisala sa Evropskom unijom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Toliko je lojalan Putinu da je Dodon u Moldaviji dobio i nadimak „Putinov mini“, i „carev otirač“. Zbog korupcionaških afera sud u Kišinjevu ga je stavio u kućni pritvor na 30 dana zbog pronevere i pranja novca, kao i nezakonitog finansiranja njegove Socijalističke partije. U junu je optužen i zbog ugovora o nabavci električne energije iz 2008. godine, za koji se sumnja da je naneo štetu državi od oko 11,9 miliona evra.

Od početka rata u Ukrajini Dodon blizak vlastima u Kremlju izlazi sa najrazličitijim izjavama koje opravdavaju rusku agresiju na Ukrajinu, što dodatno ojačava proruski sentiment u toj državi sa separatističkim regionom Pridnjestrovlje u kom se nalazi i garnizon ruskih trupa.

Osim Večernjih novosti, od početka rata u Ukrajini i drugi srpski uglavnom mejnstrim mediji prenose izjave bivšeg moldavskog predsednika.

Na osnovu dnevnog monitoringa u sklopu ovog projekta, primećujemo da ovaj provladin mejnstrim medij u Srbiji ne propušta priliku da prenosi izjave različitih političkih aktera iz različitih zemalja koje pripadaju narativu da se Evropska unija zbog odluke da uvede sankcije režimu u Kremlju nalazi na ivici svog propadanja. Tako Večernje novosti objavljuju i analizu da je EU na ivici ponora jer Nemačka urušava jedinstvo i gleda svoje interese.

Autor: Sofija Popović