Аnaliza vesti „NEMCI OCRNILI ZELENSKOG! Novinar Juge velta nazvao ukrajinskog lidera „krvavom figurom“ Vašingtona, pa ga okrivio za razdor u Evropi!“

Decembar 2022.

U okviru programa Regionalna inicijativa za borbu protiv dezinformacija „Centar za borbu protiv dezinformacija Zapadnog Balkana: Razotkrivanje zlonamernih uticaja kroz proveru činjenica i analitičko novinarstvo“, predstavljamo vam novu analizu lažnih vesti i dezinformacionih narativa.

 „NEMCI OCRNILI ZELENSKOG! Novinar Juge velta nazvao ukrajinskog lidera „krvavom figurom“ Vašingtona, pa ga okrivio za razdor u Evropi!“

https://informer.rs/planeta/vesti/759778/volodimir-zelenski-krvava-figura-nemacka-junge-velt

Portal dnevnog lista „Informer“ preneo je 28. decembra vest sa ruskog servisa Ria Novosti o tekstu nemačkog novinara Arnolda Šelcera u listu Junge Welt. Citira se tekst Arnolda Šelcera koji kaže da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski postao još jedna „krvava figura“ koju sponzoriše Vašington kako bi osigurao „teror i razdor u istočnoevropskom regionu“.

„Zelenski nastavlja politiku koju su nacionalisti vodili od 2014. godine – pokazuje prezir prema ruskom govornom stanovništvu Ukrajine, istovremeno granatirajući stambena naselja Donbasa iz artiljerije“, prenosi Informer.

Dalje se nastavlja da nemački novinar smatra da ukrajinski lider, udovoljava željama Vašingtona, pa su tako stvoreni svi uslovi za početak konfrontacije sa Rusijom. „Zelenski je torpedovao mirovne sporazume, zapretio je u februaru nuklearnom bombom, a kao zahvalnost dobio je 40 milijardi od Sjedinjenih Američkih Država u vidu vojne pomoći“.

Infomer prenosi i da nemački novinar negativno gleda na zahteve Kijeva da se organizuje tribunal protiv Moskve, zato što smatra da takve izjave vode daljoj eskalaciji sukoba.

Ovom vešću koju je Informer preveo od ruskog medija, senzacionalnim i „klikbejt“ naslovom sugeriše se da su se Nemci okrenuli protiv Ukrajine i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Ne govori se da se radi o ličnom stavu jednog od autora nemačkog dnevnog lista „Junge Welt“ a ne o nekakvoj zvaničnoj politici Nemačke koja će se promeniti kada je u pitanju podrška Ukrajini.

Ono što se takođe ne spominje je da je „Junge Welt“ nemački list koji iznosi leve ideje, kritične prema mejnstrim politici koju vodi vlada u Nemačkoj. Tako se ovaj Berlinski list kritički odnosi prema ratu u Ukrajini. Iako nisu pro-ruski orijentisani, od početka rata izuzetno su kritični prema NATO i EU politici u ovom sukobu. Takođe, o čemu govori i tekst koji je preneo Informer, „Junge Welt“ redovno izveštava o pravima ruske manjine u Ukrajini. Na kraju, ovaj list u svojim tekstovima poziva na mirno rešenje konflikta, kroz pregovore i diplomatiju, a ne kroz rat.

Međutim, od početka rata kritički tekstovi ovog lista često su prenošeni u srpskim i ruskim medijima, kao dokaz alternativnog razmišljanja na Zapadnu koji ne podržava Ukrajinu već Rusiju.

U slučaju teksta koji je preneo portal dnevnog lista Informer ne radi se o lažnoj vesti jer je takav tekst zaista objavljen u nemačkom listu „Junge Welt“, ali se radi o manipulaciji činjenicama i „klikbejt“ tekstu. Jer su tvrdnje jednog nemačkog novinara prenesene kao da se radi o zvaničnom stavu Nemačke, koja menja svoj odnos prema Ukrajini.

Autor: Sofija Popović