Uspešno je završena 6. konferencija posvećena ZSBP “ZSBP i globalna pandemija: uticaj na Srbiju i Evropu“

Kao deo višegodišnjeg programa „ZSBP i pristupanje Srbije EU“, ISAC fond organizovao je svoju šestu međunarodnu konferenciju “ZSBP i globalna pandemija: uticaj na Srbiju i Evropu“ koja je bila održana putem platforme Zoom i prenosa uživo na društvenoj mreži fejsbuk 15. i 16. decembra, 2020.

Tema Zajedničke spoljne i bezbednosne politike EU i njenog uticaja na proces pristupanja Srbije dobila je novi nivo važnosti sa svim izazovima koje je 2020. godina donela, posebno u kontekstu pandemije virusa kovid-19. Evropska unija već se suočavala sa brojnim izazovima poput migracija, klimatskih promena, Bregzita, zategnutih transatlantskih odnosa, jačanja uticaja Rusije i Kine kada je pandemija pogodila svet. Postavlja se pitanje kako će Evropska unija nadalje razvijati svoj spoljnopolitički i bezbednosni pristup, sada kada se naizgled suočava  sa beskonačnom listom izazova.

Prvi dan konferencije bio je posvećen pitanju budućeg razvoja ZSBP okvira u kontekstu pandemije i o tome su govorili: Nj.E. Jan Lundin, Ambasador Švedske u Republici Srbiji, gospođa Dorotea Giselman, otpravnica poslova Ambasade Nemačke u Beogradu, Nj.E. Žan-Lui Falkoni, Ambasador Francuske u Republici Srbiji i gospodin Ivan Vujačić, Predsednik Foruma za međunarodne odnose i bivši ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama. Učesnici su podelili svoja viđenja o tome kako će zemlje kandidati i potencijalni kandidati biti pogođene ovim promenama i kakva bi u tom pogledu trebalo da bude uloga i pristup Zapadnog Balkana.

Gospodin Tomas Osovski, stalni predstavnik Nemačke u Političkom i bezbednosnom komitetu EU održao je govor o Evropi, ZSBP-u i Zapadnom Balkanu tokom epidemije virusa kovid-19 dok su govornici u drugom panelu razgovarali o načinima na koje Evropa može da se izbori sa jakim izazovima koji dolaze iz Kine, Rusije, pa čak i Sjedinjenih Američkih Država. U panel su se iz Brisela i Varšave uključili dr Stiven Blokmans, Direktor Centra za studije evropskih politika i Marta Szpala, viša saradnica u Centru za studije istoka. Njima su se pridružili Simon Ilse direktor kancelarije Fondacije „Hajnrih Bel“ u Beogradu i dr Filip Ejdus, vanredni profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Drugog dana Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda predstavio je našu poslednju publikaciju „Analiza 7 godina usklađenosti Srbije sa spoljnopolitičkim deklaracijama i merama EU“ a tokom prezentacije su učesnici razgovarali o  usklađivanju Srbije sa pristupom Evropske unije o temama povezanim sa poglavljem 31 (Zajednička spoljna, bezbednosna i odbrambena politika).

Još jednom bismo želeli da se zahvalimo svim panelistima, učesnicima i onima koji su pratili prenos uživo na našoj stranici!

Ova konferencija organizovana je uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju, Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji, Ambasade Savezne Republike Nemačke i Ministarstva spoljnih poslova Švedske.