Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike Evropske unije i zapadni Balkan

ISAC fond ima zadovoljstvo da najavi svoju predstojeću međunarodnu konferenciju koja će se održati 14. jula 2016. godine pod naslovom „Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike Evropske unije i zapadni Balkan“.

U sklopu višegodišnjeg programa ISAC fonda, „ZSBP i pristupanje Srbije Evropskoj uniji“, koji podrazumeva aktivnosti informisanja javnosti i praćenje poglavlja 31 (Zajednička spoljna, bezbednosna i odbrambena politika), ovo je druga konferencija o ZSBP. Ima za cilj da informiše kako donosioce odluka, tako i medije o tome šta je ZSBP EU i koja je sadašnja i buduća uloga Srbije u njenim okvirima.

Otvaranjem pregovora o pristupanju EU u 2013. godini, Srbija je započela završnu fazu procesa evropskih integracija koja vodi ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Neka od poglavlja, kao što su 23, 24 i 35 se smatraju krucijalnim za uspeh pregovora. Međutim, kao što smo videli u poslednje dve godine, poglavlje 31 koje se obično doživljava kao tehničko i lako za zatvoriti, postaje neželjena prepreka u slučaju Srbije, zbog njenog specifičnog položaja i stoga postoji hitna potreba za nepristrasnim informisanjem i debatom o ovoj temi.

Prva ZSBP konferencija, koja je označila početak novog programa ISAC fonda, organizovana je u maju 2015. godine, i postigla je veliki uspeh, sa učesnicima visokog nivoa, velikim prisustvom u medijima i značajnim uticajem na javnost. Ovoga puta poseban fokus će biti na novoj Globalnoj strategiji EU (koja će biti objavljena do kraja juna 2016. godine) i na uticaju njenog sadržaja na pozicije i postupke država Zapadnog Balkana. Razgovori će se voditi oko širih pitanja, na primer koje će geografske oblasti biti prioritet, kako će EU postići ravnotežu između vrednosti i interesa, ali i oko pitanja vezanih za region, kao što su gde je mesto zemalja kandidata, kakvu ulogu mogu imati u sprovođenju strategije, kako same zemlje kandidati vide usklađivanje sa ZSBP, itd. Takođe, drago nam je što možemo da kažemo da će ovo biti jedan od prvih događaja u Evropi koje će se baviti novom Strategijom nakon njenog objavljivanja.

Dodatni značaj ove konferencije je da će to biti prvi skup na visokom nivou u periodu posle izbora u Srbiji koji ima za cilj da bude platforma za razmenu ideja i stavova pred novoformiranom Vladom.

Konferencija „Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike Evropske unije i zapadni Balkan“

U sklopu svog višegodišnjeg programa „ZSBP i pristupanje Srbije Evropskoj uniji“, ISAC fond 14. jula 2016. godine, organizuje drugu konferenciju o ZSBP sa ciljem da podigne svest o spoljnoj i bezbednosnoj politici EU i ispita sadašnju i buduću ulogu Srbije u njenim okvirima. Ovoga puta, poseban fokus će biti stavljen na novu Globalnu strategiju EU koja je objavljena krajem juna i uticaj njenog sadržaja na pozicije i postupke država Zapadnog Balkana. Ovaj događaj će takođe biti usmeren na širenje informacija o različitim aspektima Strategije: EU i njenom susedstvu, kooperativnom pristupu EU prema globalnim izazovima, definiciji interesa ugrađenih u vrednosti, i istraživanju cilja da postojeće alate spoljne politike učini koherentnijim i efikasnijim.

ISAC fond sa zadovoljstvom najavljuje da će dr Natali Toči, specijalna savetnica za Strategiju spoljne i bezbednosne politike Visoke predstavnice EU Federike Mogerini, i gospodin Dejvid Mekalister, član Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju održati uvodna izlaganja.