Analysis of the News „We are coming for your children“

July 2022.

As part of the program Regional Initiative to Combat Disinformation, we present you a new analyses of fake news and disinformation narratives.

„We are coming for your children“

https://vaseljenska.net/2022/07/24/dolazimo-po-vasu-decu/

Currently the text is available only in Serbian.

 

Proruski portal Vaseljenska.net prenoseći ruske medije objavljuje tekst sa dominantnim antievropskim i antizapadnim narativom. Evropske i zapadne vrednosti povezuju se sa pedofilijom i zlostavljanjem dece.

Portal piše da je tokom prvih šest nedelja „ruske specijalne vojne operacije“ u Ukrajini najmanje „desetak pedofila otišlo iz Britanije u Poljsku pod izgovorom da pružaju humanitarnu pomoć ukrajinskim izbeglicama“. Humanitarni rad na zbrinjavanju dece koja su ostala bez roditeljskoj staranja portal vidi kao „lov pedofila“.

Povod za pisanje ovog portala, na osnovu ruskih izvora, bilo je saslušanje deset muškaraca iz Velike Britanije koje je intervjuisale poljske imigracione vlasti. Kako je preneo britanski Independent, lica nisu vlastima prijavila kao što je trebalo da li su prethodno osuđivana u Velikoj Britaniji. Poljske vlasti odmah su lica poslala nazad u Veliku Britaniju.

Kako je pisao Independent pošto su lica prekršila pravila i jedne i druge države, s obzirom da su kao osuđeni za takva dela morali da prijave svoja putovanja van Velike Britanije, odmah su deportovani nazad i nisu dolazili u kontakt sa ukrajinskom decom bez roditeljskog staranja. To portal Vaseljenska nije naveo već dalje u tekstu navodi primere pedofilskih skandala koji su uobičajeni.

Spominju se imena američkih predsednika poput Bila Klintona. Bez navođenja konkretnih izvora ili država, portal navodi da su se na „Zapadu sve češće čuju pozivi za legalizaciju pedofilije“, te da je sve uočljivije „da iza ovakvih poziva stoje ljudi sa seksualnim devijacijama, perverznjaci“.

Da je tako portal zaključuje prema izjavi „transrodne Elin Voker“ sa srpskoj javnosti malo poznatog univerziteta Old Domion u SAD. On je navodno pozvao na legalizaciju pedofilije i njeno prevođenje u kategoriju seksualne orijentacije.

„Seksualno zlostavljanje dece nikada nije normalno. Ali privlačnost prema maloletnicima sve dok dete nije ni na koji način pogođeno ne znači da ta osoba koja ima tu privlačnosti radi nešto pogrešno“, citira portal malo poznatog američkog univerzitetskog profesora. Kaže se da je takav pogled sve prisutniji i u Evropi, a za takve tvrdnje takođe se koriste imena univerzitetskih profesora i lekara čiji je uticaj u evropskim državama upitan.

Pored antizapadnog sentimenta, u čitavom tekstu provlači se i antigej narativ. To se učitava pre svega u činjenici da portal citira izjave koje opravdavaju pedofiliju uz napomenu da takav stav imaju gej ili transrodni profesori, lekari, analitičari…To se uklapa u širi narativ proruskih, antizapadnih i antigej medija u Srbiji koji prava LGBTQ+ zajednice povezuju sa pedofilijom i uništavanjem porodičnih vrednosti.

Ovu vest Vaseljenske.net preneli su i drugi manje popularni portali u Srbiji poput Nulta tačka i Prst.rs i Vojvodine uživo.