Analysis of the News “Davos guys keep their word: Madness enters its final phase – pandemic, recession, pandemic”

September 2022

As part of the program Regional Initiative to Combat Disinformation, we present you a new analysis of fake news and disinformation narratives.

“Davos guys keep their word: Madness enters its final phase – pandemic, recession, pandemic”

https://srbin.info/pocetna/aktuelno/davos-momci-drze-rec-ludilo-ulazi-u-zavrsnu-fazu-pandemija-recesija-pandemija/?lang=lat

Currently the text is available only in Serbian.

 

Analiza pred nama ukazuje na to kako se kroz proruski i antizapadni narativ nastoji prikazati da je za probleme modernog sveta kriv isključivo kolektivni Zapad. Takvi narativi često za cilj imaju da dokažu kako je takav ishod nameravani rezultat delovanja zapadnih centara moći. Najčešće se izbegava mogućnost da bi postojeće stanje moglo biti neplanirana ili neželjena posledica pogrešnih ili nespretnih političkih odluka. Gotovo bez izuzetka, odsustvo samokritike ili odgovornosti nezapadnih igrača gotovo kao da se podrazumeva. Najčešći cilj koji se ovakvim vestima želi postići jeste da je Zapad kriv za nesrećno stanje čovečanstva danas i to je ono čemu se zapravo teži.

Na početku teksta navedeno je kako se u ovom trenutku ostvaruje slogan Svetskog ekonomskog foruma o tome da: “Ljudi neće posedovati ništa i biće srećni“. Iz ovakve formulacije, budući da je istaknuto kako se radi o sloganu, izvodi se zaključak da je reč o programskom cilju organizacije. Posredi je izjava danske političarke Ide Auken, tačnije njeno predviđanje kakva bi nam budućnost mogla biti, ne željena ili ciljana već jednostavno ona do koje bismo mogli doći, ako nastavimo postojećim putem. U svakom slučaju reč je o stavu pojedinca, a ne zvaničnoj politici organizacije.

Vest obiluje brojnim ekonomskim informacijama koje su tačne ili deluju kao istinite ali uz izostanak navođenja izvora: usporeni rast plata zaposlenih, bogaćenje menadžersko-političke klase, održavanje socijalnog mira prilivom jeftine robe sa Istoka, kao i razna druga. Ovakvim tumačenjima trenutna globalna dešavanja prikazuju se kao mračni plan zapadnih moćnika da se običan pojedinac unizi i osiromaši  i koji neće propitivati postupke vladajućih struktura. Nigde u tekstu se ne navode relevantne ekonomsko-monetarne i obrazovne institucije od kojih bi se mogla čuti i kompleksnija ili nepristrasnija objašnjenja.

Tema koja je u vesti prisutna je i kritika zapadnih vlada tokom pandemije Covid 19. Autor nastoji mere koje su preduzimane u borbi na suzbijanju virusa, od zatvaranja društva i privrede, preko pratećih pojava poput inflacije, predstaviti kao jednu od podrazumevanih faza u realizaciji plana da se prosečan čovek osiromaši i da mu se oduzmu prava. Još jednom ovakva tumačenja nisu potkrepljena dokazima, nalazima relevantnih institucija ili navođenjem izvora.

Dalje u tekstu, navodi se kako ni to zapadnim vlastodršcima nije bilo dovoljno, već je bilo nužno aktivirati i narednu fazu plana, koja se ogleda u pokretanju rata u Ukrajini i pratećim skokom cena energije i hrane. U tekstu se ne daje nikakvo dublje, podrobnije niti objektivnije tumačenje povoda i uzroka ovog sukoba. Za izbijanje rata u Ukrajini, prema autorima vesti, kriv je isključivo Zapad, zbog namere da Evropu odvrati od njene zavisnosti od ruskih energenata. Još jednom, bilo kakva šira slika i sagledavanje konteksta nisu prisutni.

Na kraju ukazuje se i na veliko finale, konačno delovanje koje treba da uveže sva prethodna činjenja  i osigura ostvarenje cilja. U uzročno-posledičnom nizu: besmisleni konzumerizam, pandemija, inflacija, rat i kao ishod siromašni i obespravljeni pojedinac koji nema mogućnosti a ni snage, možda ni volje da se odupre svojim vladama koje mu ne žele ništa dobro. Sve ove informacije navode se kao prilog i dokaz ostvarenja navodnog slogana sa početka teksta.

Autori ukazuju i na takozvanu bezobzirnost zapadnjačkih vlada koje ni najmanje ne strahuju od pobune svojih građana, uverene u snagu represivnih alata koje im stoje na raspolaganju – od medijsko ideoloških, gde je jasno označeno ko je krivac za sve trenutne probleme planete, rečju Putin i Covid 19, do otvoreno nasilničkih kakvi su upotreba pendreka ili suzavca. Kroz čitav tekst provejavaju tvrdnje kako su zapadne strukture moći monolit, izostaje pominjanje činjenica da je nekoliko zapadnih vlada promenjeno, kako u Britaniji imamo situaciju da se izmenilo par premijera, i brojni slični slučajevi širom Zapada.

Autor ove vesti ide dalje i predviđanja kako ni novi svetski rat nije ono od čega bi zapadni moćnici strepeli, te da bi ga bili spremni i pokrenuti zarad ostvarenja svojih namera. Bez ustručavanja na samom kraju izlaganja, ponavlja tezu da je ovo sve osmišljeno na zapadu i kao prilog tom verovanju navodi kako bi se zapadni političari, da je reč o previdu ili grešci, pokajali i izvinili.