Analysis of the News “In order to continue European integration, Serbia needs to give up the Jasenovac myth”

May 2022

As part of the program Regional Initiative to Combat Disinformation, it is our great pleasure to present you a new analyses of fake news and disinformation narratives.

Analysis of the News “In order to continue European integration, Serbia needs to give up the Jasenovac myth”

https://srbin.info/politika/hazu-da-bi-nastavila-evrointegracije-srbija-treba-da-se-odreknejasenovackog-mita/

Currently the text is available only in Serbian.

 

Proruski portal Srbin.info preneo je vest o dokumentu Hrvatske akademije nauka i umetnosti o „zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa“, vezano za ulazak zemalja regiona u Evropsku uniju. U tom dokumentu stoji „da bi Srbija nastavila proces evrointegracija“, između ostalog HAZU smatra da bi Srbija trebalo da se odrekne od „velikosrpske propagande, kao što su pitanja Bunjevaca, jezika, jasenovačkog mita i odnosa prema Alojziju Stepincu“.

„Na spisku je i pitanje granice na Dunavu, koja je po mišljenju akademika pogrešno određena. Zato je nužan, tvrde u HAZU, hitan povratak hrvatske katastarske teritorije, te Šarengradske ade pod suverenitet hrvatske države. Traži se i zaštita prava hrvatske manjine u Srbiji, ali i potreba definisanja položaja SPC u Hrvatskoj“, piše Srbin.info.

Dalje se citira dokument HAZU, koji insistira na dostavi podataka iz odnetih arhiva, pre svega arhiva NDH, JNA-a o „križnim putevima“ i logorima, te o hrvatskom proleću.

Iako su se mnogi hrvatski mediji, ali i političari ogradili od HAZU, koji nema uticaja na vođenje zvanične politike Hrvatske prema evropskim integracijama Srbije, Srbin.info piše da zvanični Zagreb do sada nikada nije propuštao da „Srbiju saplete na evropskom putu“.

„Uprkos načelnom stavu Brisela da bilateralne sporove ne treba unositi u pregovarački proces, u više navrata Hrvatska je kočila naš napredak zahtevima oko granice, pitanja nestalih, prava manjina, nadležnosti za ratne zločine…Istovremeno, u Evropskom parlamentu hrvatski poslanici prednjače u predlaganju rezolucije protiv naše zemlje, a glavni su kritičari veličanja ratnih zločinaca, napada na novina, bliskih veza sa Rusijom“, piše Srbin.info.

Iako je Hrvatska više puta pokušavala da reši svoje bilateralne sporove sa Srbijom, tokom procesa pristupanja, to nikada nije blokiralo značajno pregovore Srbije sa Evropskom unijom. Pisanja o hrvatskim poslanicima u EP koji kritikuju Srbiju takođe su „nategnuta“, jer je broj poslanika koji kritikuju vladavinu prava veliki, a među njima svakako ne prednjače hrvatski poslanici. Iako je hrvatska javnost osudila dokument HAZU, kao besmislen, Srbin.info takvu vest ne prenosi, čime se podstiče na stvaranje međunacionalne napetosti.

Vest o dokumentu HAZU, preneo je veliki broj provladinih tabloida u Srbiji, dok niko od njih nije pojasnio javnosti da HAZU nema uticaja na proces evropskih integracija Srbije, kao i da je i sama hrvatska javnost osudila takav dokument.

Ovaj tekst je napisan u okviru Regionalne inicijative za borbu protiv dezinformacija.