Analysis of the News “Hill “nailed” a new scandal: the US ambassador questioned the freedom of our country”

July 2022

As part of the program Regional Initiative to Combat Disinformation, we present you a new analyses of fake news and disinformation narratives.

“Hill “nailed” a new scandal: the US ambassador questioned the freedom of our country

https://www.novosti.rs/vesti/politika/1139353/hil-zakuvao-novi-skandal-ambasador-sad-doveo-pitanje-slobodu-nase-zemlje?

Currently the text is available only in Serbian.

 

Internet i štampano izdanje Večernjih novosti objavile su vest sa naslovom da Sjedinjene Američke Države dovode u pitanje slobodu Srbije. Za takvu vest povod je bila izjava američkog ambasadora u Beogradu Kristofera Hila.

Hil je rekao u intervjuu za dnevni list Blic da bi voleo da buduća Vlada Srbije bude prozapadno orijentisana, sa ministrima koji veruju u strateške pravde za koje su Srbi glasali. Hil smatra da su građani Srbije to jasno rekli na izborima održanim u aprilu. Objasnio je da to znači da bi voleo da vidi Vladu koja je sposobna za prevazilaženje izazova i koja želi da krene ka Zapadu.

Takvu izjavu Večernje novosti iskoristile su za tekst u kome se jasno provlači anti-američki i anti-zapadni narativ. Kaže se da je ovakvom izjavom ambasador Hil ozbiljno zašao u „unutrašnja pitanja zemlje domaćina“, a uz to je prešao i granice diplomatskog bontona.

Sagovornici lista naglašavaju da nisu ipak iznenađeni ovakvom izjavom, s obzirom da Hil dolazi iz zemlje koja je decenijama involvirana u sve probleme i dešavanja na ovim prostorima. Izjava je protumačena dalje i kao indirektna zahtev Srbiji da se priključi NATO i da uvede sankcije Rusiji.

„Time je doveo u potanje slobodu naše zemlje, jer u našem Ustavu stoji da smo nezavisni i vojno neutralni. On ovakvim izjavama sebi dozvoljava da se ’poigrava’ s obzirom na to da predstavlja jednu od najmoćnijih zemalja sveta“, navodi se u tekstu.

Dalje se naglašava da to ipak nije sve, i da se Zapad u svojim pretenzijama na nezavisnost Srbije neće zaustaviti. Posebno stoji da zbog rata u Ukrajini, Zapad i SAD pokušavaju da što više zemalja privuku u svoj front, te da će tako biti „vidljivi i nevidljivih nastojanja da se utiče na sastav Vlade i njenu orijentaciju. „Hil očigledno pokušava da mnogo toga kuva, ali mu ne uspeva ili je čak i zagorelo“.

Pisanja ovog lista nadovezala su se na izjave visokih državnih zvaničnika Srbije koji su takođe kritično komentarisali Hilovu izjavu. Prvi u redu bio je Aleksandar Vučić, a samo dan nakon njegove izjave, objavljen je ovaj tekst Večernjih novosti, medija bliskog vlastima u Beogradu. Vučić je rekao da „građani biraju, a oni su izabrali da Srbija ima Srpsku Vladu“.

„Amerika je velika sila, važno je da se pokaže poštovanje prema toj zemlji, ali je još važnije da se rukovodimo svojim interesima“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izjavu je prokomentarisao i aktuelni ministar policije Aleksandar Vulin, koji je izjavio da strane službe, zapadne, žele da ga odstrane iz buduće Vlade zbog njegovih političkih stavova o srpskom svetu. „Jedna od najvećih obaveštajnih službi na svetu me je obavestila da su moji stavovi neprihvatljivi i da će, ukoliko ih ne promenim i ne napustim politiku koju vodim, učiniti sve da ne budem član Vlade“, rekao je Aleksandar Vulin.

O tim pretnjama je kažu obavešten i predsednik Srbije i Vulin je najavio da će ta strana služba pokrenuti „veliku medijsku kampanju“ radi njegove eliminacije iz Srbije i srpskog političkog života.  Iako Vulin nije naveo tačno o kojoj se stranoj službi radi, jasno je da misli na neku od zapadnih s ozbirom da je Vulin otvoreno blizak Rusiji i Kini.