Analysis of the news “Gay parades are one of the instruments for the peaceful destruction of Serbia”

August 2022

As part of the program Regional Initiative to Combat Disinformation, we present you a new analyses of fake news and disinformation narratives.

“Gay parades are one of the instruments for the peaceful destruction of Serbia”

https://vaseljenska.net/2022/08/14/gej-parade-su-jedan-od-instrumenata-za-mirnodopsko-razbijanje-srbije/

Currently the text is available only in Serbian.

 

Proruski i antizapadni portal Vaseljenska.net u jeku debate u vezi sa održavanjem Europrajda u Beogradu, objavljuje tekst u kom kaže da je održavanje te manifestacije samo “nastavak cepanja i uništavanja srbskog nacionalnog bića”.

„Vašingtonski i briselski globalisti preko marioneta u osvojenim državama u procesim nazvanim tranzicija i regionalizacija, stavljaju nedovoljno umne i raspamećene ljude pod potpunu kontrolu kretanja i uma, istovremeno sa smanjivanjem broja „beskorisnih izjelica“, piše ovaj portal. Takva dešavanja kažu da su „očigledan šablon za sitnjenje država“ i stvaranje „bonsai republika“.

U tekstu se dalje navodi da se srpska država već dve decenije sitni preko lobiranja sa zapada da se održavaju Parade ponosa. U tekstu je dominantan i anti-gej narativ jer se insistira na tome da je to ipak bolest, bez obzira na odluku asocijacija psihijatara da homoseksualnost skinu sa spiska psihičkih oboljenja 1973.

U nastavku teksta homoseksualci se povezuju i sa ratom u Ukrajini. Nastavlja se narativ da su homoseksualci i borba za njihova prava samo instrument za hegemoniju i dominaciju zapadnih vrednosti.  „Ovi što se ljube, đuskaju i šetaju nisu opasni – oni su instrumenti izopačenika, koji su izazvali rat u Ukrajini“.

Zbog toga što su aktuelna vlast i prethodne od 2000tih dozvoljavale Parade ponosa, prema pisanjima portala Vaseljenska.net to znači da su vladali „antisrpski“, da su nedorasli „istorijskom trenutku“ u kom se nalazila zemlja nakon pada režima Slobodana Miloševića. Prema pisanju ovog portala svaka saradnja sa LGBTQ+ zajednicom i zapadom koji na tome insistira predstavlja „trasiranje puta u srbsko beznađe i nestanak“.

„Demokrate i naprednjaci su jednostavno dozvolili da Srbija bude okupirana, opljačkana i ponižena. U procesima tranzicije, privatizacije i regionalizacije, Srbi su nakon uništavanja infrastrukture tokom agresija NATO-a 1999. godine satanizovani, prodani, obespravljeni i osramoćeni“, navodi se u tekstu.

Dalje se antizapadni sentiment uočava i kroz ulogu Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u zemlji nakon demokratskih promena. Kaže se da su te dve međunarodne institucije uništile Srbiju, a vlasti su prodale zemlju za „šaku dolara“.

Zaključuje se da bi zbog svega navedenog ovogodišnji Europrajd zakazan za septembar 2022. u Beogradu trebalo otkazati, jer je „gej parada jedan od instrumenata za mirnodopsko razbijanje Srbije, u nezavršenom ratu Zapada protiv Srba“.

„Uostalom, Srbi nikada nisu ratovali protiv Evropljana i Amerikanaca, ali oni (SAD i EU) jesu ratovali protiv Srba, a sada ratuju i protiv Srbije. U susret novim paradama ponosa nameće se sve starije pitanje: dokle će nas parade ponosa svake godine podsećati da je Srbija okupirana i da je svaka želja i nada u spas Srba nestala netragom“, zaključuje Vaseljenska.net.

U čitavom tekstu koriste se ne toliko vidno lažne vesti jer se pojedine informacije pozivaju na zvanične podatke, akademske članke i slično. Međutim, čitav tekst te činjenice krivi i stavlja ih u antizapadni i proruski kontekst, koji je pitak srpskoj publici razočaranoj u procese tranzicije tokom kojih je zemlja vidno ostvarila manji napredak nego što se to očekivalo i nego što je to obećavano.