Интернет панел дискусија “Србија и Европска унија, сарадња у доба короне”

Национални конвент о Европској унији и Радна група за поглавље 31 (Заједничка спољна, безбедносна и одбрамбена политика) вас позивају да узмете учешћа у интернет панел дискусији (на платформи Zoom),

„Србија и Европска унија, сарадња у доба короне“

у уторак, 5. маја 2020. са почетком у 13 часова.

Учесници:

Соња Лихт, председница Београдског фонда за политичку изузетност,

Владимир Међак, потпредседник Европског покрета у Србији,

Филип Ејдус, ванредни професор Факултета политичких наука Универзитета у Београду

и Бошко Јакшић, новинар „Политике“. (tbc)

Дискусију ће модерирати Игор Новаковић, директор истраживања ISAC фонда и координатор РГ за поглавље 31 НКЕУ.

Европа и читав свет суочавају се са највећом пандемијом од свињског грипа 2009, а по неким проценама и шпанске грознице 1918-20. године. У тренутку упућивања овог позива, број преминулих је на глобалном нивоу прешао 200 хиљада; док је заражених 3 милиона. Лидери чланица Европске уније (ЕУ) говоре о „највећем изазову од Другог светског рата“; економисти о кризи каква није виђена од Велике депресије. У великом броју земаља и градова живот је стао; у једном тренутку почетком априла, безмало половина светске популације је била у неком виду карантина.

У поређењу са Западном Европом, Западни Балкан – као и читава Централна и Источна Европа – пролази, барем за сада, нешто боље. Међутим, упркос упозорењима која су пристизала из Азије, први удар вируса почетком и средином марта наша друштва и здравствене системе је ипак „изненадио“. Након почетног минимизирања претње, у свега неколико дана уследиле су ригорозне мере, драматична упозорења и грозничава трка за заштитном опремом. Кина, као држава у којој је вирус започео свој пут и која је прва успела да ситуацију стави под контролу, упутила је опрему и лекарске тимове у више европских земаља које су то затражиле, укључујући Србију. Велику пажњу изазвала је оцена председника Србије, изречена у вечери 15. марта, да „европска солидарност више не постоји“, након што му је саопштено да због рестрикција на извоз које су ступиле на снагу, Србија – као и остатак Западног Балкана – неће моћи да купи опрему из ЕУ.

У међувремену, у Бриселу су разумели да се паралелно са борбом против „невидљивог непријатеља“, наставља и геополитичка утакмица – борба за наклоност грађана у земљама погођеним пандемијом, и то не само на овим просторима. Уз помоћ ЕУ, допремљене су велике количине медицинске опреме, подигнуте лабораторије, кабине за дезинфекцију итд. Са попуштањем рестриктивних мера у највећем делу Европе, чини се да смо дошли до „краја почетка“.

Наши саговорници ће покушати да дају одговоре на питања:

  • Шта је истина, а шта су „лажне вести“ у вези са поступањем ЕУ и њеном сарадњом са Србијом;
  • Колико ће ЕУ помоћи Србији, на који начин и у ком временском периоду;
  • Ко је (и да ли је ико) у датим околностима профитирао у геополитичкој утакмици и шта можемо очекивати;
  • У ком правцу би Србија требало да иде у складу са својим суштинским интересима;
  • Како ће се процес европских интеграција даље развијати.

Молимо Вас да пријаве за учешће пошаљете до понедељка 4. маја на меил: igor.novakovic@isac-fund.org. Након тога упутићемо Вам линк за приступ Zoom платформи.

За све додатне информације, стојимо Вам на располагању.

Срдачно,

Радна група за поглавље 31 Националног конвента о ЕУ