Студијска посета Бриселу

Као део вишегодишњег програма ISAC фонда о успостављању система Републике Србије за одабир, обуку и слање цивила у мировне мисије, делегација из Србије, на челу са ISAC фондом, боравила је у Бриселу где је учествовала на бројним састанцима и консултацијама везаним за ову тему, од 19. до 22. новембра 2019. године.

Састанци су били одржани у Европској служби за спољне послове (ЕЕАС), а циљ ове посете био је боље упознавање са цивилним мисијама ЕУ и како оне функционишу, на који начин државе кандидати и будуће државе чланице могу да дају свој допринос, стицање знања о административном делу посла како би се осигурало да је програм у складу са европским стандардима и најбољом праксом. Такође, учесници су имали сјајну прилику да разговарају и чују више о цивилним мисијама као саставном делу свеукупног сета спољнополитичких алатки које ЕУ користи.

Делегацију су чинили: госпођа Снежана Стојић, шеф политичког одељења, Министарство спољних послова; пуковник Катарина Штрбац, директор Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима, Министарство одбране; господин Игор Кужелка, начелник ЗБОП, Одељење за безбедносне изазове и контролу наоружања, Министарство спољних послова; господин Никола Петровић, директор ISAC фонда; господин Натан Албахари, менаџер на програмима, ISAC фонд.

ISAC фонд има велико задовољство што свој допринос даје кроз координирање овог пројекта. Успешно окончање овог програма је значајно за Србију јер успостављање система настоји да буде компатибилно са ЕУ оквиром за учешће цивила у мисијама, што је једна од обавеза које произлазе из Поглавља 31 и стога представља важан аспект Заједничке спољне, безбедносне и одбрамбене политике.