Сарадња Министарства одбране и Чешке развојне агенције

У склопу пројекта „Подршка развијању националних капацитета Републике Србије за цивилни допринос операцијама подршке миру и менаџмента цивилних криза“ директор Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима Сектора за политику одбране пуковник др Катарина Штрбац потписала је данас са амбасадорком Чешке Републике у нашој земљи Иваном Хлавсовом Меморандум о разумевању који се односи на донацију Центру за мировне операције Генералштаба Војске Србије. Реч је о документу о сарадњи између Министарства одбране и Чешке развојне агенције а донација обухвата техничку опрему у вредности од око 30.000 евра.

Овај пројекат се заснива на успешној сарадњи Министарства одбране, Министарства спољних послова, Министарства за европске интеграције и Центра за међународне и безбедносне послове, а који финансира Чешка развојна агенција.

Потписивању су присуствовали и начелник управе за Оперативне послове Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Душко Жарковић и заступник начелника Центра за мировне операције пуковник Никола Дејановић. Том приликом, делегација предвођена амбасадорком Хлавсовом, обишла је капацитете Центра за мировне операције, а присуствовала је и презентацији о задацима, намени и систему обуке која се у Центру изводи.

У складу са захтевима Европске уније за јачање капацитета Србије за учешће у цивилним мисијама, као и договором на састанку Преговарачке групе за поглавље 31, у марту 2016. године одлуком министра одбране формирана је Подгрупа Министарства одбране и Војске Србије задужена за обезбеђивање законског оквира и јачање институционалних капацитета за учешће Србије у цивилним мисијама Европске уније. Уз подршку ISAC фонда, резултат досадашњег рада Подгрупе је усаглашен Акциони план, који произилази из Извештаја о потреби успостављања националног законодавног оквира и институцијалних капацитета за учешће цивилних структура из Србије у мултинационалним операцијама, усвојен на седници Владе у мају 2017. године. Тим документом је предвиђено да се у Центру за мировне операције спроводи обука цивила пред распоређивање у мултинационалне операције. У складу с тим, Центар тренутно припрема основни програм по коме ће се обучавати цивилни експерти које ће Србија упутити у неку од мисија Европске уније.