Успешно је завршена 6. конференција посвећена ЗСБП “ЗСБП и глобална пандемија: утицај на Србију и Европу“

Као део вишегодишњег програма „ЗСБП и приступање Србије ЕУ“, ISAC фонд организовао је своју шесту међународну конференцију “ЗСБП и глобална пандемија: утицај на Србију и Европу“ која је била одржана путем платформе Zoom и преноса уживо на друштвеној мрежи фејсбук 15. и 16. децембра, 2020.

Тема Заједничке спољне и безбедносне политике ЕУ и њеног утицаја на процес приступања Србије добила је нови ниво важности са свим изазовима које је 2020. година донела, посебно у контексту пандемије вируса ковид-19. Европска унија већ се суочавала са бројним изазовима попут миграција, климатских промена, Брегзита, затегнутих трансатлантских односа, јачања утицаја Русије и Кине када је пандемија погодила свет. Поставља се питање како ће Европска унија надаље развијати свој спољнополитички и безбедносни приступ, сада када се наизглед суочава  са бесконачном листом изазова.

Први дан конференције био је посвећен питању будућег развоја ЗСБП оквира у контексту пандемије и о томе су говорили: Њ.Е. Јан Лундин, aмбасадор Шведске у Републици Србији, госпођа Доротеа Гиселман, отправница послова Амбасаде Немачке у Београду, Њ.Е. Жан-Луи Фалкони, aмбасадор Француске у Републици Србији и господин Иван Вујачић, председник Форума за међународне односе и бивши амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама. Учесници су поделили своја виђења о томе како ће земље кандидати и потенцијални кандидати бити погођене овим променама и каква би у том погледу требало да буде улога и приступ Западног Балкана.

Господин Томас Осовски, стални представник Немачке у Политичком и безбедносном комитету ЕУ одржао је говор о Европи, ЗСБП-у и Западном Балкану током епидемије вируса ковид-19 док су говорници у другом панелу разговарали о начинима на које Европа може да се избори са јаким изазовима који долазе из Кине, Русије, па чак и Сједињених Америчких Држава. У панел су се из Брисела и Варшаве укључили др Стивен Блокманс, Директор Центра за студије европских политика и Марта Сзпала, виша сарадница у Центру за студије истока. Њима су се придружили Симон Илсе директор канцеларије Фондације „Хајнрих Бел“ у Београду и др Филип Ејдус, ванредни професор на Факултету политичких наука у Београду.

Другог дана Игор Новаковић, директор истраживања ISAC фонда представио је нашу последњу публикацију „Анализа 7 година усклађености Србије са спољнополитичким декларацијама и мерама ЕУ“ а током презентације су учесници разговарали о  усклађивању Србије са приступом Европске уније о темама повезаним са поглављем 31 (Заједничка спољна, безбедносна и одбрамбена политика).

Још једном бисмо желели да се захвалимо свим панелистима, учесницима и онима који су пратили пренос уживо на нашој страници!

Ова конференција организована је уз подршку Балканског фонда за демократију, Амбасаде Краљевине Норвешке у Србији, Амбасаде Савезне Републике Немачке и Министарства спољних послова Шведске.