Глобална стратегија спољне и безбедносне политике Европске уније и западни Балкан

ISAC фонд има задовољство да најави своју предстојећу међународну конференцију која ćе се одржати 14. јула 2016. године под насловом „Глобална стратегија спољне и безбедносне политике Европске уније и западни Балкан“.

У склопу вишегодишњег програма ISAC фонда, „ЗСБП и приступање Србије Европској унији“, који подразумева активности информисања јавности и праћење поглавља 31 (Заједничка спољна, безбедносна и одбрамбена политика), ово је друга конференција о ЗСБП. Има за циљ да информише како доносиоце одлука, тако и медије о томе шта је ЗСБП ЕУ и која је садашња и будућа улога Србије у њеним оквирима.

Отварањем преговора о приступању ЕУ у 2013. години, Србија је започела завршну фазу процеса европских интеграција која води ка пуноправном чланству у Европској унији. Нека од поглавља, као што су 23, 24 и 35 се сматрају круцијалним за успех преговора. Међутим, као што смо видели у последње две године, поглавље 31 које се обично доживљава као техничко и лако за затворити, постаје нежељена препрека у случају Србије, због њеног специфичног положаја и стога постоји хитна потреба за непристрасним информисањем и дебатом о овој теми.

Прва ЗСБП конференција, која је означила почетак новог програма ISAC фонда, организована је у мају 2015. године, и постигла је велики успех, са учесницима високог нивоа, великим присуством у медијима и значајним утицајем на јавност. Овога пута посебан фокус ће бити на новој Глобалној стратегији ЕУ (која ће бити објављена до краја јуна 2016. године) и на утицају њеног садржаја на позиције и поступке држава Западног Балкана. Разговори ће се водити око ширих питања, на пример које ће географске области бити приоритет, како ће ЕУ постићи равнотежу између вредности и интереса, али и око питања везаних за регион, као што су где је место земаља кандидата, какву улогу могу имати у спровођењу стратегије, како саме земље кандидати виде усклађивање са ЗСБП, итд. Такође, драго нам је што можемо да кажемо да ће ово бити један од првих догађаја у Европи које ће се бавити новом Стратегијом након њеног објављивања.

Додатни значај ове конференције је да ће то бити први скуп на високом нивоу у периоду после избора у Србији који има за циљ да буде платформа за размену идеја и ставова пред новоформираном Владом.

Конференција „Глобална стратегија спољне и безбедносне политике Европске уније и западни Балкан“

У склопу свог вишегодишњег програма „ЗСБП и приступање Србије Европској унији“, ISAC фонд 14. јула 2016. године, организује другу конференцију о ЗСБП са циљем да подигне свест о спољној и безбедносној политици ЕУ и испита садашњу и будућу улогу Србије у њеним оквирима. Овога пута, посебан фокус ће бити стављен на нову Глобалну стратегију ЕУ која је објављена крајем јуна и утицај њеног садржаја на позиције и поступке држава Западног Балкана. Овај догађај ће такође бити усмерен на ширење информација о различитим аспектима Стратегије: ЕУ и њеном суседству, кооперативном приступу ЕУ према глобалним изазовима, дефиницији интереса уграђених у вредности, и истраживању циља да постојеćе алате спољне политике учини кохерентнијим и ефикаснијим.

ISAC фонд са задовољством најављује да ће др Натали Точи, специјална саветница за Стратегију спољне и безбедносне политике Високе представнице ЕУ Федерике Могерини, и господин Дејвид Мекалистер, члан Европског парламента и известилац за Србију одржати уводна излагања.