Media Monitoring Report Западнобалканске мреже за борбу против дезинформација у периоду Октобар – Децембар 2023.

Представљамо вам Media Monitoring Report  Западнобалканске мреже за борбу против дезинформација, који представља преглед кључних трендова дезинформација и сродних тактика манипулације које погађају земље Западног Балкана, за период октобар – децембар 2023.

https://antidisinfo.net/disinformation-trends-and-narratives-in-the-western-balkan-region-media-monitoring-report-for-the-period-october-december-2023/

Током овог периода, дезинформациони и лажни наративи у Србији, били су локалне природе, поред пропаганде која се бави ратовима у Украјини и Гази, јер су избори за национални парламент и делимични локални избори одржани 17. децембра, били у центру пажње медија. Предизборна кампања владајуће странке била је знатно видљивија од целе опозиције и, као и обично, обележена је „прљавом“ пропагандом против опозиције, лажним наративима и недостатком транспарентности и дијалога. Таква атмосфера учинила је Србију веома рањивом када су у питању теорије завере и лажни наративи.

У извештају Западнобалканске мреже за борбу против дезинформација можете погледати који су то наративи били заступљени у осталим државама Западног Балкана и како се у медијима промовише руски утицај на Балкану, у контексту постојећих сукоба.