Неутралност и улога Србије у европској „безбедносној заједници“- Како даље?

Центар за међународне и безбедносне послове (ISAC фонд) из Београда организовао је 18. новембра 2013. године, уз подршку оружаних снага Шведске, панел „Неутралност и улога Србије у европској „безбедносној заједници“- Како даље?“ који је наставак дугорочног бављења ISAC фонда овом темом.

У панелу су учествовали проф. др Предраг Симић, професор Универзитета у Београду, пуковник Томас Клементсон, војни аташе Краљевине Шведске у Србији, Јадранка Јоксимовић, народна посланица у Скупштини Републике Србије и Зоран Остојић, народни посланик у Скупштини Републике Србије.

Панелисти су дали своје перспективе о разноврсним темама везаним за питање неутралности, као што су еволуција овог концепта у Европи после Хладног рата, реалистичност статуса војне неутралности Србије, изазови за нашу земљу у садашњем војно-безбедносном статусу у процесу европских интеграција, те који су главни безбедносни изазови за Србију у контексту европске интеграције и сарадње у програму Партнерство за мир итд. После уводних излагања, уследила је занимљива дискусија са публиком која је углавном била заинтересована за питање односа Србије са НАТО у ближој будућности.

На панел дискусији је такође представљено најновије издање ISAC фонда, подржано од стране Оружаних снага Краљевине Шведске, Неутралност у XXI веку – Поуке за Србију, чији су аутори најеминентнији европски стручњаци за неутралност и безбедносне изазове на евро-атлантском простору.

Електронску верзију књиге мозете преузети овде.