ISAC у борби против лажних вести и дезинформација

Живимо у доба информација. Приступ интернету изједначава се са приступом информацијама – приступом многобројним изворима, различитим мишљењима, као и људима који живе широм света. Граница између „online“ и „offline“ света је постала нејасна, а то важи нарочито за младе. Поставља се питање да ли млађе генерације имају довољно знања и воље да користе информације и да ли млади користе информације или оне користе њих?

ISAC фонд је, уз подршку GLOBSEC-а, радио на пројекту чији је циљ подизање свести младих о распрострањености лажних вести и проблему дезинформисања – безбедносним изазовима који су у успону и све актуелнији.

Резултат пројекта је двојак:

  • ISAC је радио истраживање на терену и фокус групе са младима из две средње школе (Ириг и Београд) и студентима Универзитета у Београду и Универзитета у Нишу. Резултати овог истраживања део су извештаја „From Online Battlefield to Loss of Trust?” који обухвата истраживања рађена у осам европских земаља, међу младима старости од 18 до 24 године. Фокус групе рађене су на подручју централне и југо-источне Европе, а извештај настоји да разуме сложеност живота и размишљања данашње омладине и њен утицај на политичку и друштвену реалност поменутих друштава.
  • У сарадњи са Марка жвака радили смо на видеу који на шаљив и занимљив начин говори о теоријама завере као једном од видова дезинформисања. Видео је рађен у форми кратких интервјуа са студентима Универзитета у Београду са циљем да се сазна које су актуелне теорије завере и да ли утичу на перцепцију стварности и формирање мишљења младих, док су објашњење овог феномена покушали да пруже научни радници.

Било нам је задовољство да будемо део овог едукативног пројекта, да радимо са младима и подстакнемо их да размишљају о безбедносним изазовима са којима се свакодневно суочавају. Настављамо рад са младима и рад на решавању проблема дезинформација и у наредној години!