ISAC и ФОД организовали су панел „Србија на почетку приступања ЕУ“

ISAC и Фонд за отворено друштво 4. новембра 2013. године организовали су интерактивни панел „Србија на почетку приступања ЕУ“. Говорници на панелу били су амбасадор ЕУ Њ.Е. Мајкл Давенпорт, министар за европске интеграције господин Бранко Ружић и шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије ЕУ, др Тања Мишчевић, а панел су модерирали госпођа Јадранка Јелинчић из ФОД-а и господин Милан Пајевиć из ISAC фонда.

Циљ панела је био да се пружи преглед почетка процеса скрининга и објасни шта се очекује од Србије у краћем и средњем року када приступни преговори почну. Панел је намењен публици која се састојала углавном од представника цивилног друштва и медија из целе земље, тако да би се боље упознали са процесом приступања.

Теме које су говорници покрили биле су орјентисане углавном на успостављање преговарачког оквира и очекивани почетак званичног преговарачког процеса (Међувладина конференција), одговорности главног преговарача, Канцеларију за европске интеграције и министра за ЕУ интеграције, као и на значај Бриселског споразума и како ће се косовско питање решавати у оквиру поглавља 35. Публика је била у прилици да директно поставља питања, која су обухватала ниво спремности српске администрације за почетак приступних преговора, ниво укључености (или недостатак исте) локалних самоуправа и општина у процес приступања и како ће се поједина поглавља прелазити.


Фото: Aна Докучевић www.mc.rs