Aнализа вести „Зашто се Сорош повлачи из Европе, а остаје на Балкану? Запад је леш, овде почиње лов на душе!“

Август 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Зашто се Сорош повлачи из Европе, а остаје на Балкану? Запад је леш, овде почиње лов на душе!

https://rt.rs/srbija-i-balkan/47783-soros-povlacenje-evropa-balkan/

„Почиње лов на душе на Балкану“, тако верзија руског државног медија на српском Russia Today – Balkan извештава o одлуци председника Фондације за отворено друштво (ОСФ), Алекса Сороша да организација напустити неке области рада у Европи.

У тексту објављеном 31. августа, саговорници РТ-а понављају дубоко укорењене лажне наративе о цивилном друштву у Србији о „сорошевским организацијама“ и „страним плаћеницима“ који циљ имају „антируско и антиправославно деловање и промовисање ЛГБТ пропаганде“. Осим тога, у тексту је доминантан и наратив да би „антидот сорошевској агенди“ могао да буде Доналд Трамп који може да смањи утицај ове фондације.

„Алекс Сорош је конкретно рекао да они своје снаге прерасподељују на исток Европе јер мисле да ће се ту одигравати важније ствари по континент. Јасно је да хоће да појачају поход политичко-глобалистичког Запада ка Истоку, и усмеравају снаге тамо где је фронт најактуелнији и где се очекује заоштравање“, истиче за РТ политиколог Александар Павић, иначе добитник руске награде „Имперска култура“ у категорији „Словенско братство“ и један од честих саговорника у проруски оријентисаним медијима у Србији.

Даље у тексту се наводи да је Запад већ потпуно под утицајем Сорошеве идеологије, „па је организација на којој сада столује Сорошев син Александар решила да ‘доброчинство’ показује на источној страни континента. Како би једноставно рекао редитељ Драгослав Бокан – од Запада је остао само леш. Сорошу је сада потребна свежа крв”, пише РТ.

Павић коментарише да ће Сорошево присуство додатно појачати притисак како би се уништио образовни систем и вредносни систем младих.

„Све оно што се дешава у оном либералном делу Америке који сад тоне великом брзином можемо да очекујемо и овде да се гура – да се деца убеђују да промене пол, да могу да се сакате пре пубертета, а да родитељи о томе не треба да одлучују. Водиће се кампања против већинског народа, а Сорош је најавио да ће се појачати помоћ Ромима тако да верујем да ће од Рома пробати да направе политички фактор који ће бити у функцији фрагментација друштва“, уверен је Павић који позива државу да помогне у борби са оваквом агендом.

Оно што РТ не спомиње је да је одлука Фондације за отворено друштво одлучила да смањи своје активности унутар ЕУ јер владе држава чланица као и Европска унија улажу много новца за иста питања.

„Новоодобрени стратешки правац предвиђа повлачење и прекид великог дела нашег тренутног рада у Европској унији, померајући фокус и алокацију ресурса на друге делове света. Ова промена није одраз прошлог рада и великог доприноса запослених током година, већ одлука која је окренута будућности, укорењена у будућим приликама“, наводи се писму Фондације коју је објавио мађарски сервиса Радија Слободне Европе (РСЕ).

У РТ-у се такође не наводи и то да је још у јуну ове године 93-годишњи Џорџ Сорош предао своју 25 милијарди вредну Фондацију свом сину, а да је још у јулу дошло до отпуштања 40% запослених широм целог света у склопу стратешким промена пословања ове Фондације.

Мантра о Сорошевим плаћеницима који уништавају српску православну традицију и промовишу западне вредности у српском јавном простору доминантна је већ три деценије, уз етикете „домаћи издајник“ и „страни плаћеник“.

Аутор: Софија Поповић