Aнализа вести „Временске (не)прилике као оружје“

Јул 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Временске (не)прилике као оружје

https://rt.rs/opinion/sinisa-ljepojevic/42990-sinisa-ljepojevic-vreme-oruzje/

Суперћелијске олује које су током друге половине јула захватиле читав регион Западног Балкана и Србију, које су направиле огромну материјалну штету и за собом однеле и људске жртве, пробудиле су нове и старе теорије завере о контроли времена у војне сврхе. Да су „суперолује“ настале из лабораторије на насловној страни пренео је дневни лист „Ало“. Наводно су анализе леденица из Италије показале да садржај алуминијума, стронцијума и тешких метала, што је за аналитичара Сашу Боројевића знак да је олука настала у лабораторији.

Новинар руског државног медија Раша Тудеј (РТ) на српском Синиша Љепојевић у свом тексту пише да се у савременом свету све претворило у оружје, па чак и временска прогноза. Додаје да су тако недавно високе летње температуре широм Европе дале шансу „климатском катастрофизму“ и активирању политике страха као оружју за контролу људи и њихових живота.

У тексту се наводи да се „амбијент недавних врућина и олуја подудара са тајним пројектом америчког Министарства одбране из 1997. године, са којег је скинута ознака тајности“. „То је пројекат употребе технологије контроле времена у војне сврхе, у преводу климатског оружја, под називом ’Време као увећање снаге: Поседовати време у 2025’“, пише Раша Тудеј.

Осим РТ-а, на извештај „Поседовање времена 2025“, у ком су наведене могућности геоинжињеринга да се изазову падавине или олује, изазове суша, елиминишу облаци или промени глобална клима, писао је и дневни лист Ало.

„Америчка морнарица већ деценијама развија пројекат оружја који утиче на климу. Дали су себи задатак да 2025. године овладају могућношћу да мењају климатске услове на земљи“, пише Ало у истом тону као и РТ.

У тексту Синише Љепојевића даље се објашњава да се у студији технологија климатског оружја назива „модификација времена“ и оцењује да би оно могло да буде важније оружје од атомске бомбе.

„У научним круговима влада уверење да су Американци интензивније кренули у развој тих технологија тек када су деведесетих година, у време Бориса Јаљцина, у Русији дошли до научних сазнања. Верује се да су Американци тада практично украли део те научне архиве… У стручним круговима се сумња да су Американци користили климатско оружје и у Украјини што је на том простору довело до неуобичајено благе зиме. Али је истовремено у Западној Европи довело до хладнијег времена – све до краја маја, није било пролећа“, наводи Љепојевић.

Оно што РТ и АЛО пропуштају да спомену је да је студија рађена као испитивање способности и технологија које ће бити потребне Сједињеним Америчким Државама како би у будућности могле да остану доминантнe у сфери ваздушне и свемирске снаге. Такође се не спомиње да у самом документу пише да изражени ставови у студији никако не одражавају званичан став САД.

Нове олује донеле су старе лажне вести које углавном воде ка ХААРП-у, дежурном кривцу за свако невреме већ годинама уназад. Као што је већ писао портал Истиномер, у претходних 30. година колико круже теорије о ХААРП-у, као војној машинерији одговорној за неке од најразорнијих природних катастрофа, никада није приложен нити један релевантан доказ.

ХААРП (High-Frequency Active Auroral Research Program) је настао као заједнички пројекат америчких ваздухопловних снага и америчке морнарице 1993. године. Иако програм ХААРП многи теоретичари завере виде као средство за управљање временским непогодама, на свом сајту програм наводи да је циљ његовог постојања да „дозволи научницима да боље разумеју процесе који се континуирано дешавају под природном стимулацијом сунчевог зрачења“.

Аутор: Софија Поповић