Aнализа вести „Вадим Трухачов: Србија се невољно спрема за антируске санкције“

Април 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Вадим Трухачов: Србија се невољно спрема за антируске санкције

https://stanjestvari.com/2023/04/12/vadim-truhacov-srbija-se-nevoljno-sprema-za-antiruske-sankcije/

Ове недеље истиче се чланак објављен на сајту stanjestvari.com, који је објављен и у другим српским медијима, Webtribune и Србин инфо. Текст је преведен са руског језика и представља позив на директно мешање Русије у политички живот Србије. Текст сугерише да то већ запад ради, терајући Србију да уведе санкције. У тексту се Русија приказује као већи заштитника Срба од саме Србије.

„Време је да Русија почне да гаји себи лојалне политичаре, који би могли да ‘притисну’ Вучића и његово окружење ништа мање од прозападних“, пише Вадим Трухачов, професор на Руском државном хуманитарном Универзитету (РГГУ). Његови ауторски текстови често су превођени и преношени у српским провладиним и проруски оријентисаним медијима.

Конкретно у овом чланску, аутор реагује на вести из Србије које стижу а „које су непријатне за Русију“. Позива се на изјаву министра привреде Радета Басте, да је време да се Србија прикључи европским санкцијама Русији. Осим те изјаве, осврће се на информацију да је „српска војна компанија посредницима у Турској или Канади продавала муницију, која је потом завршила у Украјини“.

„Ако би се то показало тачним, Русија би хитно морала да преиспита свој однос према земљи за коју сматрамо да нам је можда и најближа на свету. Настао је озбиљан скандал, који је морао да гаси лично председник Александар Вучић“.

У тексту се даље наставља да је Русија прихватила Вучићево објашњење, иако јавности у Србији није познато шта је председник Србије објашњавао Русији у вези са наводима о продаји муниције.

„Русија је прихватила објашњење, али је неки горак укус ипак остао. А остао је зато што је Србија заиста дала низ разлога да се говори о спремности удаљавања од Русије. Дакле, не неки министар, већ сам Вучић није искључио да ће под притиском ЕУ и НАТО-а земља ипак морати да се придружи санкцијама“, пише Трухачов.

У тексту се даље наставља да је Русија истински пријатељ Србије, без обзира на то што „деведесетих није помогла Србији“. Међутим Трухачов сматра да тренутно руководство у Србији није довољно захвално Руској Федерацији.

„У великој мери захваљујући Русији, признање Косова повукло је чак 26 земаља – углавном афричких. Ми смо Србима дали јефтин гас – иако нисмо морали. Понекад заиста изгледа да се Русија показује као већи заштитника Срба од саме Србије“, пише аутор.

У тексту који су преузели портали у Србији који су проруски али у исто време и опозиционо оријентисани због „западне политике“ Александра Вучића,  понављају се добро познати наративи о Русији као заштитници Србије када је у питању Косово. Такође, се спомиње и наратив о руским повлашћеним ценама гаса за Србију, иако тачна цена колико ће Србија плаћати гас у наредне три године према прошлогодишњем договору Путина и Вучића није тачно познато. У односу на Русију која брине о српским интересима, у тексту се сугерише да ће Запад само искористити Србију за свој сукоб са Русијом.

Аутор: Софија Поповић