Aнализа вести „Бруталне речи стижу из Кремља! Путинов човек оптужио Зеленског: мало се занео… – Украјина је полигон за тестирање наоружања“

Новембар 2022.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Бруталне речи стижу из Кремља! Путинов човек оптужио Зеленског: мало се занео… – Украјина је полигон за тестирање наоружања

https://informer.rs/planeta/vesti/750159/ukrajina-rat-vladimir-zelenski-putinov-covek

На интернет издању дневног листа Информер, блиског властима у Србији, појавио се чланак у ком се тврди да је рат Украјини само полигон и прилика да Запад тестира наоружање. Информер преноси писања спрске верзије Спутника, који посебно од почетка рата преводи готово сваку изјаву званичника у Кремљу, а који се уклапа у неки од доминантних наратива који покушавају да представе руску агресију на Украјину као легитимну.

У овом случају, преноси се изјава заменика шефа одељења за информисање и штампу Министарства спољних послова Русије, Ивана Нечајева. Он је оценио да су се „украјинске власти занеле са својим војним авантурама“, али да „време игра против Кијева“.

Даље Информер преноси да Нечајев сматра да би требало посебно скренути пажњу да један део Запада користи етикете као што су „терористичка држава“ и „терористички режим“ како би означиле „непожељне земље које не одговарају њиховим изопаченим представама о демократији и људским правима, а затим се позивају на те исте етикете како би дале легитимитет принудним мерама које су у супротности са императивним принципима суверене једнакости и немешања у унутрашње ствари предвиђене повељом УН“.

„Не изненађује што се у условима хибридног рата који је покренуо Запад, сличне отпужбе за државни тероризам износе и против наше земље“, рекао је Нечајев, додајући да заједнички кораци западних земаља и украјинских власти потврђују императив за постизање задатака специјалне војне операције.

„Дејства колективног Запада и његовог кијевског марионетског режима потврђују безусловни императив постизања циљева и задатака специјалне војне операције. Сви они ће сигурно бити испњени“, закључио је Нечајев.

Поред тога, како би поткрепио тврдње Нечајева Информер се позива наводно  на изјаве украјинског министра спољних послова за Politiko који је признаје да „руководство Украјине показује чисто милитантно став“, без речи о неком прекиду борбених активности или примирју. У сврху писања овог текста, нисмо могли да пронађемо такву изјаву украјинског министра одбране.

Овај текст само је један од оних у ком се узимају изјаве нижих, свакако политички мање релевантних актера из Кремља. Разлог за то је што оне поткрепљују већ постојеће наративе којима се покушава оправдати агресија на Украјину. У конкретном тексту, најдоминантнији је наратив да акције Украјине и Запада које се виде током рата, оправдавају разлоге због којих је Русија започела агресију на Украјину.

Аутор: Софија Поповић