Aнализа вести „Аналитичар: После Крима и Донбаса, Русија може да врати Аљаску – САД ће бити распарчане“

Април 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Аналитичар: После Крима и Донбаса, Русија може да врати Аљаску – САД ће бити распарчане

https://webtribune.rs/analiticar-posle-krima-i-donbasa-rusija-moze-da-vrati-aljasku-sad-ce-biti-rasparcane/

Током ове недеље велике глобалне вести су биле да је Финска постала чланица НАТО, а Руска Федерација најавила је распоређивање нуклеарног наоружања у Белорусији, док је на регионалном нивоу највише пажње дато председничким изборима у Црној Гори и одласку са власти Мила Ђукановића. Што се тиче Србије буран процес нормализације односа Београда и Приштине је и даље у фокусу.

Уз велику количину текстова, који долазе са истока који се баве уобичајеним наративима попут скоре економско-политичке пропасти запада као и неминовне победе Русије у Украјини али и стварања новог светског поретка који ће предводити Русија и Кина, приметно је и све веће коришћење западних извора који потврђују ове тезе. Међу њима се истакао и чланак објављен на проруски оријентисаном порталу Webtribune.

Портал користи анализу италијанског издања „Osservatorio Globalizzazione“ коју пише Емануел Пјетробон. Он подсећа да је главни циљ Русије да елиминише сваку претњу НАТО-у на својим границама, па је зато за Русе Аљаска важан регион. Према речима овог новинара, овај додатак САД на границама Русије „представља једну од најозбиљнијих (ако не и најозбиљнију) претњу за њу“.

„И, погодите шта? После Крима и Донбаса, Аљаска има добре шансе да се врати свом бившем власнику, уз Хаваје као бонус“, пише Пjетробон. Он указује да уколико НАТО изгуби рат, онда је „готово извесно“ да ће САД бити „распарчане на неколико аутономних или чак независних држава“.

Текст подсећа и на историјски договор Русије и САД око Аљаске, „који је заувек променио ток историје на штету Русије, и у корист Сједињених Држава“. „Регион је Американцима отворио приступ Арктику, и пружио САД геополитичке предности. Осим тога, америчка граница се знатно проширила руској“.

У тексту нема конкретних дезинформација, већ је преведен став колумнисте овог италијанског медија. Међутим, аутор на италијанском у тексту на који се позива Webtribune пише о лекцијама које би требало да буду научене из преговора царске Русије са САД о Аљаски. Он даје своје виђење и алтернативне историје или „шта би било кад би било“. Па тако пише да је царска Русија задржала контролу над Хавајима, а није одустала од Аљаске, цео историјски ток би ишао другом линијом.

Међутим, конкретна дезинформација може се уочити у наслову чланка који је објавио Webtribune, јер италијански новинар нигде у тексту не наводи да ће после „Крима и Донбаса“, Русија „вратити“ и Аљаску.

Проруски портал Webtribune искористио је „илустративна“ предвиђања италијанског аналитичара у тексту као да се ради о чињеницама. Према деловима текста који је превео Webtribune, сугерише се да су САД у страху од руског заузимања Аљаске, што ће довести до постепеног распада САД.

Оно што се у тексту не спомиње је да САД имају снажно војно присуство на Аљасци, укључујући и постојање неколико војних база. Поред тога, америчка морнарица и обалска стража присутне су у околним водама, што отежава било којој страној војсци да приђе. Осим тога, колико год да је Русија у прошлости имала неке територијалне претензије у вези са Аљаском, ни актуелне власти у Русији не спомињу овакву могућност с обзиром на бројне војне, дипломатске и географске препреке за тако нешто.

Аутор: Софија Поповић