Анализа вести „Соху: Неочекивани одговор Русије на ембарго на нафту прекинуо је све планове ЕУ“

Јун 2022.

Велико нам је задовољство да вам, у оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација, представимо нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива:

Соху: Неочекивани одговор Русије на ембарго на нафту прекинуо је све планове ЕУ

https://srbin.info/svet/sohu-neocekivani-odgovor-rusije-na-embargo-na-naftu-prekinuo-je-sve-planove-eu/

 

У српским таблоидним медијима неретко наилазимо на вести које директно преносе изјаве и анализе руских и кинеских аналитичара. Таква је и вест у наставку која је директно преузета са кинеског издања Соху.

Вест цитира кинеске аналитичаре и говори о уништеном јединству европских земаља, несугласицама које се не памте, распарчаним односима и расколу у Европској унији. „Украјински сукоб је јединство европских земаља претворио у „течни неред“, кажу кинески аналитичари. Све унутрашње несугласице, које се у ЕУ одавно не памте, испливале су на површину и разоткриле распарчаност у односима. То се посебно односи на нафтни ембарго, који је изазвао озбиљан раскол у Европској унији.“

Знамо да је Европска унија заједница суверених држава и да процес доношења одлука може да буде врло комплексан у зависности од деликатности питања о којем се разговара. У таквим случајевима долази до изражаја сложеност европског бирократског апарата и неретко на површину испливавају несугласице и индивидуалне различитости држава чланица. Али снага Европске уније је управо у томе што деценијама обједињује различите земље европског континента и опстаје упркос сложеним међународним околностима.

Вест даље преноси речи неименованих кинеских стручњака из којих закључујемо да Брисел одушевљено и радосно води антируску кампању и да су се у том заносу изгубили, док је Москва та која је прибрана и добро организована. „Према речима кинеских стручњака, Брисел није крио одушевљење када је коначно договорена делимична забрана увоза горива. Од почетка украјинске кризе, Запад је настојао да одузме Русији прихода од трговине енергентима. Нафтни ембарго је требало да буде велико достигнуће у антируској кампањи, али Москва није губила главу, а сва радост европских лидера брзо је избледела.“ Аутор вести такође цитира и чланак, али без навођења одакле је исти преузет: „Европски лидери су мислили да би могли да задају смртоносни ударац Русији, али су се званичници ЕУ прерано радовали. Москва је неочекивано отворила два нова тржишта нафте, што је узнемирило Европску унију“.

У наставку вести преносе се делимично тачне информације које су изоловане од стварног контекста те се самим тим не преноси право стање на терену, већ се тачним подацима манипулише и креира се погрешан наратив. „Русија ће моћи да пронађе тржишта за нафту у југоисточној Азији и Африци. Штавише, буџет земље неће ни најмање осетити ако Москва направи попуст за нове купце… Индији и Кини је потребна руска нафта, али и југоисточној Азији, заједно са Африком, такође је преко потребна енергија“.

Иако је тачно да Русија може да прода нафту овим земљама по нижој цени, овде се не говори да то тренутно Русији одговара само зато што су у Европи цене горива драстично повећане. Овакав начин преношења информација доводи читаоце у заблуду и доприноси искривљеној слици и перципирању дешавања у свету и код нас.

Овај текст је написан у оквиру Регионалне иницијативе за борбу против дезинформација.