Конференција „Учешће Србије у цивилним мисијама ЕУ”

ISAC је уз подршку Чешке развојне агенције, а у сарадњи са Прашким институтом за безбедносне студије, организовао међународну конференцију о учешћу Србије у цивилним мисијама Европске уније која је одржана у Београду од 14. до 15. децембра 2017. године. Конференција је део програма „Развој националних капацитета Србије за учешће цивила у мисијама подршке миру” који је започет 2016. године како би се успоставио законодавни и технички оквир за избор, регрутовање, обуку и слање српских експерата у цивилне мисије подршке миру ЕУ, УН и ОЕБС

На конференцији се окупио велики број страних и домаћих експерата, како из државног тако и из невладиног сектора, укључујући и високе званичнике из Mинистарства одбране, Министарства спољних послова и Министарства за европске интеграције. Конференција је пре свега била посвећена процесу изградње националних капацитета Републике Србије за цивилни допринос операцијама подршке миру и цивилно управљање кризама, при чему је посебан акценат био стављен на анализу и начин функционисања система за слање цивилних експерата у мировне мисије ЕУ, лична искуства појединих цивилних експерата који су имали прилику да учествују у мировним мисијама и досадашњи учинак Републике Србије у тој области.

ISAC је на конференцији такође представио и своје две најновије публикације: Водич кроз цивилне мисије и  Анализу националних капацитета за допринос међународним цивилним мисијама.

Програм конференције можете поледати овде.