Још један Безбедносни семинар за младе лидере је успешно завршен

Семинар је организован у хотелу Вила брег, у Вршцу у периоду од 8. до 11. октобра 2019. године. Већ пет година овај семинар окупља преко 20-оро младих лидера заинтересованих да сазнају више о савременим безбедносним изазовима са којима се као друштво и појединци суочавамо.

Семинар је отворен неформалном дискусијом о реформи сектора безбедности у Републици Србији. Првог дана учесници су разговарали са замеником амбасадора Краљевине Шведске, Јоакимом Верном, о безбедносној сарадњи Шведске у XXI веку.  Том приликом дотакли су се и тема Заједничке спољне и безбедносне политике (ЗСБП), европских интеграција и изазова са којима се Европа суочава. О структури НАТО-а и односима Србије и НАТО говорио је бригадни генерал Ћезаре Маринели, шеф Канцеларије НАТО за војну везу у Београду. Он је истакао да НАТО поштује одлуку Србије да буде војно неутрална земља. Пуковник др Катарина Штрбац са младима је разговарала о савременим асиметричним војним претњама и нагласила да ће се ратови у будуће водити тастатурама, а не конвенционалним методама. Први дан семинара завршен је презентацијом помоћника министра спољних послова из Сектора за безбедносну политику, амбасадора Бранимира Филиповића, на тему односа Србије и НАТО у контексту Индивидуалног акционог плана партнерства (ИПАП).

Други дан семинара млади су започели дискусијом о лажним вестима у доба „пост-истине“, а саговорници су им били новинари истраживачких портала: Марија Вучић из Мреже за истраживање криминала и корупције (КРИК), Слободан Георгиев из БИРН Србија и Синиша Дедеић, уредник портала Истиномер. Панел је модерирао Филип Стојановић, независни истраживач. Адел Абусара, стручњак за сајбер безбедност је кроз интерактивну дискусију учесницима приближио тему сајбер безбедности и претњи са којима се у овој области суочавамо ми као појединци, али и компаније и државе. Учесници су са саветником министра за европске интеграције, Владимиром Атељевићем, разговарали о Европској унији и ЗСБП, безбедносним изазовима и ризицима у светлу брегзита.

Последњи дан био је посвећен визуелној комуникацији као оруђу за ширење пропаганде о чему је говорио Ненад Баћановић, креативни деректор маркетиншке компаније Imagine&George. Овогодишњи Безбедносни семинар за младе лидере завршен је предавањем о вештинама неопходним за боље позиционирање на тржишту рада. Учесници су имали прилике да чују како изгледа добар CV, шта садржи мотивационо писмо, како се припремити за интервју, али и како изгледа интервју кроз симулацију истог са Светланом Стефановић, програмском координаторком у Београдском фонду за политичку изузетност и извршном директорком Београдског безбедносног форума (БСФ).

Изузетно нам је задовољство што смо и ове године испунили висока очекивања наших учесника и пружили им платформу на којој су могли да науче нове ствари, чују различите перспективе и мишљења, отворено изразе своје сумње и критике.

ISAC фонд је нарочито поносан на Семинар за младе лидере  јер негује културу дебате и аргументоване расправе. Овај семинар подстиче учеснике да постављају питања, критикују и похвале, истражују, траже више, изнесу своје мишљење и саслушају туђе. За пет година ISAC је проширио своју алумни мрежу за више од 300 људи. Посебно нам је задовољство да контакт са нашим алумнистима одржавамо кроз програме волонтирања, стажирања, менторисање и објављивање радова, прослеђивање позива за семинаре и конференције са сродним темама

Још једном бисмо желели да се захвалимо свим учесницима и предавачима на великом доприносу и сјајној сарадњи! Такође, хвала нашим партнерима из European Western Balkans (EWB) што су пратили семинар сва четири дана и дали детаљне извештаје које можете пронаћи у наставку.

Слике са семинара биће доступне ускоро на нашој Facebook страници!

Вест I

Вест II

Вест III