Шести курс „Право у оружаним сукобима“

Београд, 19. април – 29. април

Курс „Праву у оружаним сукобима“, биће по шести пут одржан у Београду, у организацији Министарства одбране Републике Србије, а уз подршку владе Холандије и техничку подршку ИСАЦ фонда. Курс се одржава по програму Међународног Института за Хуманитарно право из Сан Рема.

Курс ће трајати десет дана, у периоду од 19. – 29. априла 2010. године, а предавања ће се одржавати у Центру за мировне операције Војске Србије.

Овај курс је првенствено намењен запосленима који раде у оружаним снагама или у сродним областима и имају директну професионалну обавезу у вези са применом закона оружаног сукоба.
Циљ курса је да помогне професионалцима из поменутих области да развијају своја знања која се тичу принципа и правила који се примењују у случају оружаних сукоба, као и способност да се постигну практична војна решења у складу са општим правилима права оружаних сукоба.
То се углавном односи на области Међународног хуманитарног права и основне послове Међународног комитета Црвеног Крста,а посебно се обрађује кроз следеће теме:
Примена права у оружаним сукобима, извођење непријатељских дејстава, питања која се односе на унутрашње оружане сукобе, правила ангажовања у оружаним сукобима, однос зараћених страна, подршку мировним операцијама и рад Међународног кривичног суда.
По први пут, поред официра оружаних снага држава у региону, позив за учешће на курсу је упућен и припадницима Полиције и Жандармерије Републике Србије као и Факултету безбедности и Факултету политичких наука Универзитета у Београду.