Шеста конференција о ЗСБП под називом „ЗСБП и глобална пандемија: утицај на Србију и Европу“

Као део свог вишегодишњег програма „ЗСБП и приступање Србије ЕУ“, ISAC организује своју шесту међународну конференцију/вебинар посвећен заједничкој спољној и безбедносној политици Европске уније и њеном утицају на процес приступања Србије. Конференција ће бити одржана путем платформе Zoom, а биће обезбеђен и пренос уживо на друштвеној мрежи Facebook 15. и 16. децембра.

Без сумње, са свим изазовима које је 2020. година донела, посебно у контексту пандемије вируса ковид-19, ова тема је добила нови ниво важности. Европска унија већ се суочавала са бројним изазовима попут миграција, климатских промена, Брегзита, затегнутих трансатлантских односа, јачања утицаја Русије и Кине када је пандемија погодила свет. Поставља се питање како ће Европска унија надаље развијати свој спољнополитички и безбедносни приступ, сада када се наизглед суочава  са бесконачном листом изазова.

Стога ће главни фокус вебинара првог дана бити на будућем развоју ЗСБП у контексту пандемије, како ће земље кандидати и потенцијални кандидати бити њиме погођене и каква би у том погледу требало да буде улога и приступ Западног Балкана. С друге стране, поред свих поменутих питања која се пред Европу постављају, на који начин ће се изборити са још јачим изазовима који долазе из Кине, Русије, па чак и Сједињених Америчких Држава? Иако је победа Џоа Бајдена свакако добра вест за Европску унију, да ли ће трансатлантски односи моћи да се врате у доба пре Трампа?

Други дан биће посвећен усклађивању Србије са приступом Европске уније темама повезаним са поглављем 31 (Заједничка спољна, безбедносна и одбрамбена политика) и презентацији „Анализе 6 година усклађивања Србије са спољнополитичким декларацијама и мерама ЕУ“ .

Нацрт агенде догађаја доступан је овде.

Цео догађај можете пратити уживо на Facebook страници ISAC фонда.

Ова конференција се организује уз подршку Балканског фонда за демократију, Амбасаде Краљевине Норвешке у Србији, Амбасаде Савезне Републике Немачке и Министарства спољних послова Шведске.