Тренинг за младе лидере – представљање предлога практичних политика

ISAC фонд је у сарадњи са Амбасадом Финске, у току претходне године по први пут организовао свеобухватан програм за будуће младе лидере из Србије. У петак, 21. новембра, у Аероклубу учесници програма су представили резултате једногодишњег рада у виду својих предлога практичних политика.

Збирку предлога практичних политика можете преузети овде.

Пројекат има за циљ да омогући будућим младим лидерима Србије да наставе да учествују у даљим демократским реформама српских институција. Намера је била да им се пружи знање о томе како да најбоље спроведу потребне реформе и скрену пажњу доносиоцима одлука на промене које сматрају неопходним. У том циљу, организован је тродневни семинар на Фрушкој Гори, као и бројне радионице у наредним месецима, како би се учесници што боље упознали са својим темама и чули мишљења стручњака из одговарајућих области.

Презентацијама предлога практичних политика су присуствовали представници невладиног сектора, Амбасада, Владе Србије, као и колеге учесника програма. Посебну захвалност желимо да изразимо Амбасадору Финске у Београду, господину Пеки Орпани, који је узео активно учешће у конференцији. Радови су се бавили следећим темама:

– Рационализација трошкова јавног сервиса као метод за јачање локалних медија
– Јачање парламента путем јачања одбора
– ОЦД и безбедносне службе: Докле допире поглед јавности, а где се диже зид тајности?
– Реформа и професионализација дипломатског апарата – Реформа Дипломатске академије
– Реформа изборног система

У наредном периоду, учесници ће представити своје закључке релевантним доносиоцима одлука и покушати да утичу на легислативни процес.