Семинар “Дезинформације и нови изазови за европску безбедсност”

ISAC фонд је организовао Семинар “Дезинформације и нови изазови за европску безбедсност” у Хотелу Вила Брег у Вршцу, у периоду од 22. до 24. фебруара 2023. године. Семинар је био намењен представницима политичких партија, а подржан је од стране Амбасаде Канаде кроз Канадски фонд за локалне иницијативе.

Семинар је отворио Никола Петровић, директор ISAC фонда, који је пожелео добродошлицу учесницима и упознао их са радом ISAC фонда.

Прво предавање је одржала Јасна Јелисић, руководилац групе за Западни Балкан и дивизије за стратешке комуникације при Европској служби за спољне послове. Прикључивши се преко Zооm платформе директно из Брисела, Јасна је учесницима објаснила разлике између дезинформација и мисинформација. “Дезинформације су проверљиво лажне и обмањујуће информације које се шире због политичког или економског интереса, док су мисинформација лажне али нису намерно смишљене”, нагласила је Јасна. Такође, истакла је велику рањивост и подложност Западног Балкана на дезинформације и лажне наративе. Учеснике је упознала са радом и извештајима Специјалног одбора за питања страног мешања у демократским процесим ЕУ, укључујући дезинформације (ING2).

Друго предавање 23. фебруара одржао је Слободан Георгиев, директор вести Нова С. Током свог излагања господин Георгиев је одговорио на питања шта су лажне вести, ко их ствара и чему заправо оне служе и да ли се можемо од њих одбранити. Он је, између осталог, истакао да медији пре објаве пуне информације треба да исту провере како би се избегло ширење дезинформација и лажних вести.

Следеће предавање тога дана одржао је Никола Петровић, директор ISAC фонда, који је учеснике упознао различитим врстама дезинформација, њиховим глобалним утицајем и тиме на који начин дезинформације представљају претњу по безбедност у Србији.

О сајбер безбедности, изазовима, претњама и могућностима у овој области са учесницима је разговарао др Игор Новаковић, директор истраживања у ISAC фонду. Др Новаковић је учеснике упознао са сајбер нападима, CIA тријадом, са три нивоа на која сајбер безбедност утиче (државни, приватни сектор и појединац/грађанин), сајбер ратовањем и изазовима сајбер безбедности. Он је истакао 5 важних правила које смањују могућност сајбер напада, а то су: 1) редован backup података, 2) ажурирање програма, 3) коришћење антивируса, 4) снажна шифра и 5) “размислите пре него што кликнете“. “Не постоји ништа бесплатно на интернету – наши подаци се продају”, нагласио је др Игор Новаковић. Следећи дан, др Игор Новаковић је наставио своје предавање представљајући учесницима Индекс рањивости, показавши кроз статистичке податке колико су регион Централне Европе, Србија и њено окружење рањиви на дезинформације.

Друго предавање 24. фебруара одржао је др Милан Игрутиновић који је учеснике упутио у историју руско-украјинских односа, осврћући се на појаву дезинформације током сукоба Русије и Украјине и негативне последице ширења истих. Семинар “Дезинформације и нови изазови за европску безбедсност” завршена је дискусијом свих учесника о дезинформацијама као безбедносном изазову, коју је модерирао Никола Петровић, директор ISAC фонда.

Још једном бисмо желели да се захвалимо свим учесницима и предавачима на великом доприносу и сјајној сарадњи!