Радионица о дезинформацијама и новим безбедносним изазовима

ISAC фонд је организовао Радионицу о дезинформацијама и новим безбедносним изазовима у Хотелу Вила Брег у Вршцу, у периоду од 24. до 26. новембра 2022. године. Радионица је организована у оквиру пројекта о јачању отпорности на дезинформације и лажне вести, а била је намењена представницима политичких партија. Пројекат је подржан од стране Амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду.

Радионицу је отворио Никола Петровић, директор ISAC фонда, који је учеснике упознао са различитим врстама дезинформација, њиховим глобалним утицајем и тиме на који начин дезинформације представљају претњу по безбедност у Србији.

Следеће предавање одржао је Слободан Георгиев, директор вести Nova S. Он је, између осталог, истакао да је идеја новинарства управо да трага за истином. Такође, рекао је да тренутно живимо у “пост-информатичком добу”  и да су информације доведене у питање. Да бисмо разликовали лажну вест од истините треба добро да проверимо информацију која нам се приказује, предложио је Слободан Георгиев.

Професорка др Катарина Штрбац говорила је о безбедносним претњама у Србији у 21. веку и представила је четири генерације ратовања, посебно се задржавајући на хибридном ратовању.  О сајбер безбедности, изазовима, претњама и могућностима у овој области са учесницима је разговарао стручњак о сајбер безбедности, Новак Пешић.

Последњу презентацију првог дана одржала је Доминика Хајду, директорка задужена за политике у GLOBSEC-у, која је учесницима кроз статистичке податке показала колико су регион Централне Европе, Србија и њено окружење  рањиви на дезинформације. Дискутујући са учесницима указала је на неколико начина како можемо да се изборимо са дезинформацијама (кроз испуњење празнине у информационом простору, подршку локалним медијима, сарадњу, образовање, неговање политичке културе).  Следећи дан, Доминика Хајду је наставила своје изузетно предавање осврћући се на појаву дезинформације током сукоба Русије и Украјине и негативне последице ширења истих. Са учесницима је дискутовала и о транспарентности медија, српским медијима који шире дезинформације, начин на који се Словачка бори са про-руском ратном пропагандом у медијима.

Радионица о дезинформацијама и новим безбедносним изазовима завршена је дискусијом свих учесника о дезинформацијама као безбедносном изазову, коју је модерирао Никола Петровић, директор ISAC фонда.

Још једном бисмо желели да се захвалимо свим учесницима и предавачима на великом доприносу и сјајној сарадњи!