Седми Безбедносни семинар за младе лидере

ISAC фонд организовао је седми Безбедносни семинар за младе лидере у Хотелу Вила Брег у Вршцу, у периоду од 12. до 15. октобра 2021. године.

Имали смо част да овогодишњи семинар отвори амбасадорка Шведске у Србији Аника Бен Давид која је у одличној презентацији говорила о спољној политици заснованој на вредностима. Како то изгледа у теорији а како у пракси на примеру Шведске, земље која је за 100 година дошла од екстремног сиромаштва и глади до једне од најпожељнијих земаља за живот.

Првог дана др Катарина Штрбац говорила је о безбедносним претњама 21. века (тероризму, сиромаштву, пандемији, климатским променама) и последицама и изазовима које из њих произилазе, након чега је помогла учесницима да  одреде шта су за њих најважније политичке, војне, економске, социјеталне и претње по безбедност животне средине.

Другог дана семинара говорили смо о Заједничкој спољној, безбедносној и одбрамбеној политици  Европске уније са др Владимиром Атељевићем, бившим чланом преговарачког тима за приступање Србије Европској унији, а нека од питања и тема била су: да ли је Европска унија глобални актер, европска војска – мит или реалност, да ли ЕУ функционише по принципу три мускетара „сви за једног један за све“. Након тога учесници су у симулацији процеса усаглашавања Србије са спољнополитичким декларацијама и мерама ЕУ могли да виде како овај процес изгледа у пракси. О сајбер безбедности, изазовима, претњама и могућностима у овој области са учесницима је разговарао стручњак о сајбер безбедности, Адел Абусара.

Последњег дана бивши државни секретар Саша Мирковић је говорио о медијској сцени у Србији, тренутним изазовима и назадовању по питању медијских слобода. Светлана Стефановић је традиционално полазницима представила како треба да изгледа добар CV и како конципирати мотивационо писмо. Такође, ове године говорила је и на тему лидерства, карактеристика и вредности лидера/лидерке, како комуницирамо и кроз занимљиву дискусију и симулацију подстакла полазнике семинара на размишљање и укључивање.

Учесници су показали велико интересовање за теме кроз активно учествовање у свим активностима. Ове године смо имали сјајних 14 полазника из разних области, укључујући студенте са Факултета политичких наука, безбедности и Правног факултета, младе професионалце из цивилног сектора, новинарства и академских института, као и политичке активисте.

Хвала свима на великом доприносу и дивној сарадњи!

Слике са семинара биће доступне на нашој фејсбук страници.