Први COMPREHENSIVE GENERIC TRAINING ON PEACE OPERATIONS (CGTPO) курс успешно завршен!

Први Comprehensive Generic Training on Peace Operations (CGTPO) курс одржан је у периоду од 26. новембра до 7. децембра 2018. године.

У Центру за мировне операције Војске Србије у Београду, батаљону Војске Србије за обуку саобраћајне службе у Краљеву  и Центру за обуку јединица за мултинационалне операције Војске Србије у бази „Југ“ од 26. новембра до 7. децембра 2018. године одржан је пилот курс за обуку цивила за учешће у мултинационалним операцијама. Курс је одржан уз подршку ISAC фонда и организацију Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима Министарства одбране, Центра за мировне операције ГШ ВС као и Центра за обуку јединица за мултинационалне операције ВС.

На курсу су учествовали представници Министарства одбране и Војске Србије, Министарства унутрашњих послова, Министарства за европске интеграције, Министарства спољних послова, Министарства за државну управу и локалну самоуправу као и других државних институција.

Изузетан квалитет и успешност загарантовалa су предавања и практичне вежбе домаћих и страних инструктора. Желимо да истакнемo посвећеност предавача из Центра за мировне операције ВС, Центра за обуку јединица за међународне операције ВС, ОЕБС-овог Центра за превенцију конфликта, Европске службе за спољне послове, Центра за међународне мировне операције из Берлина, са Универзитета Санта Ана из Италије као и инструкторе из батаљона за обуку саобраћајне службе ВС.

Свечаном затварању курса присуствовали су помоћник министра спољних послова Бранимир Филиповић; Роберт Кухарски, шеф одељења за сарадњу у Сектору безбедности Мисије ОЕБС у Србији; бригадни генерал Владета Балтић, заменик команданта Копнене војске и бригадни генерал Слободан Стопа, командант Четврте бригаде КоВ, док је полазницима курса државни секретар Министарства одбране Александар Живковић уручио уверења о успешно завршеном курсу.

ISAC фонд је, након две године рада, изузетно поносан на ово достигнуће које је пример успешног заједничког рада Владе и цивилног друштва у постизању и остваривању позитивних резултата и реформи. Радујемо се наставку сарадње са заинтересованим странама у наредној фази пројекта, која ће у наредне две године финализовати успостављање система за слање цивила у мултилатералне мировне операције, укључујући и процедуре за избор и обуку експерата.