Почео је први COMPREHENSIVE GENERIC TRAINING ON PEACE OPERATIONS (CGTPO) курс!

У Србији је почео први COMPREHENSIVE GENERIC TRAINING ON PEACE OPERATIONS (CGTPO) курс са циљем да припреми цивилне стручњаке за учешће у мултинационалним операцијама.

ИСАЦ фонд се придружио заједничким напорима које су Министарство за европске интеграције, Министарство одбране и Министарство спољних послова уложили у стварање система за слање цивилних експерата Републике Србије у мултинационалне операције, које је у овој години крунисано првим CGTPO курсом.

Као последица усвајања “Акционог плана за развој цивилних доприноса Републике Србије у мултинационалним операцијама Европске уније, Организације за европску безбедност и сарадњу и Уједињених нација“ на седници владе Републике Србије 28. јуна ове године, Србија се најозбиљније припрема да испуни још једну обавезу проистеклу из поглавља 31. преговора са ЕУ и придружи се државама које цивилним експертизама настоје да изграде глобални мир. Војници  Републике Србије већ 16 година у мисијама УН и ЕУ доказују нашу посвећеност изградњи мира, а ускоро ће то бити омогућено и цивилним представницима Србије.

Овај курс, који представља један од главних предуслова да би се цивилни експерти нашли на листи за слање у мултинационалне операције, поред ИСАЦ фонда, финансијски и својом стручношћу,  подржали су и Развојна агенција Чешке, Прашки институт за безбедносне студије,  Влада Републике Немачке, Немачки Центар за међународне мировне операције, Сант Ана школа за напредне студије из Италије и мисија ОЕБС-а у Србији. Курс се одржава у Центру за  мировне операције Војске Србије и Центру за обуку јединица за мултинационалне операције Војске Србије.

Да би нагласили важност изградње ових капацитета за Србију, курс су заједнички отворили први потпредседник владе и министар спољних послова г. Ивица Дачић, министарка за европске интеграције г-ђа. Јадранка Јоксимовић и министар одбране г. Александар Вулин уз присуство начелника генералштаба ген. Милана Мојсиловића, амбасадора Чешке Томаша Куцхта, шефа мисије ОЕБС-а у Србији амбасадора Андреа Орициа, и друге бројне госте и сараднике.

Први пилот курс ће бити одржан од 26. новембра до 7. децембра 2018. године.