Погледи српских медија на дешавања 24. септембра у Бањској на Косову

Септембар 2023.

У оквиру програма Регионална иницијатива за борбу против дезинформација „Центар за борбу против дезинформација Западног Балкана: Разоткривање злонамерних утицаја кроз проверу чињеница и аналитичко новинарство“, представљамо вам нову анализу лажних вести и дезинформационих наратива.

Погледи српских медија на дешавања 24. септембра у Бањској на Косову

У недељу, 24. септембра 2023, дошло је до оружаног обрачуна између групе Срба са Косова и косовске полиције, у ком је убијен албански полицајац, док су двојица повређена. У обрачуну су страдала и четворица Срба са Косова, због чега је у Србији 27. септембра проглашен Дан жалости. Оно што је истог дана у медијима било познато јесте да је на улазу у село Бањска на северу Косова, гранична полиција приметила да су два тешка камиона без регистарских ознака постављена да блокирају мост, преноси Косово Online.

У недељу у послеподневним часовима смо имали прилику да чујемо ванредно обраћање председника Републике Србије, Александра Вучића. До обраћања, грађани Републике Србије, нису могли да се информишу о трагичном догађају, с обзиром на то да ниједна телевизија са националном фреквенцијом није преносила детаље поменутог оружаног обрачуна. Тог дана је завладала тишина у медијима о овом критичном догађају, ако узмемо у обзир да ни РТС, као јавни сервис, није обавештавао грађане. Једина телевизија која је извештавала је Н1, како преноси портал Данас.

Након председниковог обраћања, грађани и даље нису добили одговор на питање шта се тачно догодило у селу Бањска. Вучић је навео како су се „Срби побунили не желећи више да трпе Куртијев терор“, преноси Косово Online. Тешко је поверовати да је то била спонтана побуна Срба са Косова, који се већ дуго година боре за своја права. Око формирања Заједнице српских општина се активно водио дијалог, чак је објављен и документ у ком је „предвиђено да се до краја октобра 2023. заврши успостављање ЗСО“, преноси Спутник. Оно што је сада већ извесно је да су Срби у много лошијој преговарачкој позицији, него што су били пре овог трагичног обрачуна. Вероватно је да се дијалог око ЗСО у скорије време неће наставити, имајући у виду да се у приштинским медијима овај обрачун увелико представља као „терористички акт“ извршен од стране „српске криминалне банде“, како сазнаје Н1.

„Једини кривац за све ово што се збива на северу Косова и Метохије, једини кривац… Додуше, има мало и кривице оних који га помажу у томе, а то је део међународне заједнице. То је Аљбин Курти“, изјавио је председник Републике Србије. Додао је да не постоје ти притисци међународне заједнице који би навели Србију да призна независно Косово. Окрививши део међународне заједнице за оружану побуну код Бањске, он им је такође поручио и да је спреман на дијалог, што је збунило грађане Републике Србије, преноси KoSSev.

Потпредседник Српске листе, Милан Радоичић, признао је у отвореном писму јавности 29. септембра да је он лично организовао побуну на Косову. „Обавештавам све дежурне прогонитеље српског народа, да сам лично обавио све логистичке припреме за одбрану српског народа од окупатора, а овај чин нема никакве везе са мојим ранијим политичким ангажманом. О овоме нисам обавештавао никога од власти Србије и локалних структура“, преноси Телеграф. Истакао је да се 24. септембра „вратио на север Косова и Метохије да заштити свој народ који је свакодневно изложен Куртијевом терору“, преносе Новости.

Иако је Радоичићево признање негирало умешаност Републике Србије и њених званичника у оружану побуну у Бањској, косовски медији су почели да објављују узнемирујуће снимке о могућој умешаности Александра Вучића и Војске Србије. Наиме, постоје снимци са дрона који наводно приказују вежбе и припреме за напад у Бањској, извршене у Централној Србији, односно на Копаонику и Пасуљанским ливадама, где се налази јединица Команде за обуку Војске Републике Србије, преноси KoSSev.

Аутор: Наташа Станојевић