Одржан панел „Изазови за мултилатерални трговински поредак – Шта можемо да очекујемо и зашто је то значајно за Србију“

Центар за међународне и безбедносне послове – ИСАЦ фонд организовао је панел дискусију Изазови за мултилатерални трговински поредак – Шта можемо да очекујемо и зашто је то значајно за Србију у четвртак, 5. јула, у просторијама ЕУ инфо центра.

На панелу се разговарало о ефектима тренутне кризе међународног трговинског поретка која је отпочела увођењем царина од стране САД против неколико држава и царинских унија раније ове године, као и њиховим повратним реакцијама кроз систем за решавање спорова у оквиру СТО. Такође се разматрао утицај ове кризе на процес приступања неколико држава кандидата. Ове теме важне су за Србију због обавезе учлањења у СТО, као део процеса приступања Европској унији.

Панелисти су се сложили да не виде алтернативу систему какав је СТО,  штавише имају оптимистичан став када је у питању опстанак и будућност ове организације. У прилог томе говори и чињеница да, упркос поменутим изазовима, треће државе не одустају од интеграције, већ напротив интензивирају и убрзавају овај процес.

Догађај је подржан од стране Фонда за отворено друштво и Министарства спољних послова Шведске. ИСАЦ се бави процесом приступања Србије у СТО као делом Поглавља 30 приступних преговора.

Панелисти:

Оливера Јоцић – помоћница министра трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије

Бојана Тодоровић – независни експерт и бивша помоћница министра трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије

Предраг Бјелић – професор Економског факултета, Универзитет у Београду

Скупом је модерирао Игор Новаковић, директор истраживања ИСАЦ фонда.