Округли сто о пројекту ISAC фонда о цивилним мисијама

Од 2016. године ISAC фонд активно ради на пројекту Успостављање националних капацитета Републике Србије за учешће цивила у мисијама подршке миру, у сарадњи са Министарством за европске интеграције, Министарством спољних послова и Министарством одбране Републике Србије. Овај пројекат, првобитно подржан од стране Чешке развојне агенције, сада се спроводи уз подршку Министарства спољних послова Савезне Републике Немачке и представља једну од кључних обавеза која произилази из поглавља 31 преговора за чланство у Европској унији, а такође је и део, сада већ традиционалне, посвећености Србије процесу изградње мира у свету.

ISAC фонд организовао је округли сто са циљем да представи досадашњи развој пројекта, остварене резултате и планове рада за наредни период, 12. јуна 2019. у хотелу Crowne Plaza у Београду. Неки од значајних резултата  остварених од почетка пројекта укључују усвајање Акционог плана од стране Владе у 2018. години, чиме је формализовано учешће Владе у овом процесу; као и два Comprehensive Generic Training on Peace Operations (CGTPO) курса, одржана у периоду од 26. новембра до 7. децембра 2018. и од 13. до 24. маја 2019, за чланове различитих државних институција. Почетак трећег тренинга  заказан је за 24. јун ове године.

Округлом столу присуствовали су представници једанаест ЕУ амбасада, као и представници Уједињених нација и амбасадор Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Србији који је један од партнера у спровођењу CGTPO курса.

Састанак су отворили Милан Пајевић, председавајући Саветодавног одбора ISAC фонда и Никола Петровић, директор ISAC-а. У свом излагању говорили су о углавном неискоришћеном потенцијалу за учешће српских стручњака у цивилним мисијама, што је резултирало тиме да су многи српски цивилни експерти у мисијама били ангажовани уговором, а не као представници Републике Србије.

Након уводног излагања, говорила је пуковник др Катарина Штрбац, директор Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима у Министарству одбране. Њена презентација фокусирала се на досадашњи напредак програма у сарадњи са Министарством одбране, чији су главни резултат више од 60 обучених цивилних стручњака. Такође, говорила је и о плановима за пружање обуке преко Министарства одбране свим заинтересованим странама.

Бранимир Филиповић, помоћник министра за безбедносну политику Министарства спољних послова, говорио је о позитивним спољнополитичким ефектима који произилазе из учешћа Србије у оваквим мисијама. Истакао је да је овај пројекат кључни део спољнополитичке стратегије Србије и похвалио постојећу сарадњу великог броја земаља и министарстава.

Последњи говорник била је Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, која је говорила о свом искуству са другог одржаног CGTPO курса на којем је учествовала. Поделила је да је „изузетно добро организован“ програм проширио њено знање, вештине и спремност. Након њеног излагања уследила су питања и дискусија, који су се углавном фокусирали на идеје за што ефикаснији напредак пројекта. Амбасадор Оризио из ОЕБС-а говорио је о подршци и жељи за даљим укључивањем у пројекат и изразио наду да ће се наставити сарадња у напорима да се у потпуности искористи српска експертиза. Представници других амбасада, као што су белгијски амбасадор Адам Коен и португалска амбасадорка Виргиниа Пина, такође су изразили интерес за даљу сарадњу како би се изградила култура активног учешћа Србије у цивилним мисијама.

Желели бисмо да се захвалимо свим колегама, сарадницима и учесницима који су присуствовали и показали велико интересовање за тему и даљу сарадњу у оквиру пројекта!