Одржана конференција о заштити животне средине и економском расту

ISAC фонд је, уз подршку амбасаде Јапана у Београду, успешно организовао дводневну међународну конференцију „Заштита животне средине и економски раст: искуства из Јапана, ЕУ и Србије“. Конференција је одржана путем платформе зум и преноса уживо на друштвеној мрежи фејсбук 10. и 11. фебруара, 2021. Циљ овог догађаја био је подизање свести о животној средини и истраживање различитих искустава ка остварењу одрживе и чистије будућности Србије.

Према Зеленом договору Европска унија је поставила циљ да своју економију учини одрживом укидањем емисија гасова са ефектом стаклене баште до 2050. године и постане климатски неутралан континент. Део тог пакета је и Зелена агенда за Западни Балкан, која  има за циљ преношење Зеленог договора на регион, а такође треба да усклади земље овог региона са политиком ЕУ о заштити животне средине и подстакне очување природе на Западном Балкану. Како овај договор утиче на регион и ЕУ? Како је Јапан ускладио јаку економију са бригом о животној средини? Шта Србија треба да уради на путу зеленог модела развоја? Нека су од питања која су покренута и о којима се дискутовало на самом догађају.

Једна од најтежих криза нашег доба је глобално загревање које је изазвао човек. Ако наставимо да се понашамо као до сада, велики делови наше планете биће ненастањиви већ 2040. године. Добра вест је да је на нама да преокренемо овај тренд, развијамо економију без угљеника и тако спасемо екосистеме од којих зависимо.  Србија је на почетку ове мисије, али има велику шансу прихватајући Зелену агенду за Балкан. Ако се спроведе паметно, Зелена агенда може бити прилика да Србија модернизује своју економију, отвори хиљаде радних места и оствари напредак у оквиру преговора са ЕУ“ Изјавио је Симон Илсе, учесник конференције и директор канцеларије Фондације „Хајнрих Бел“ у Београду.

Загађење животне средине и климатске промене егзистенцијална су претња свету, која не познаје Границе и с тим проблемом можемо се носити само удруженим снагама. Са тим у вези тренд повећања економског раста, мора ићи упоредо са заштитом животне средине. Србија није изузетак и учење из искустава и примера добрих пракси развијених земаља у овој области је од огромног значаја, заједнички је став стручњака из Јапана, ЕУ и Србије. Са овим се слаже и Митсуаки Харада, генерални директор компаније Бео Чиста Енергија, који је истакао: „За решавање најважнијих еколошких и друштвених изазова неопходно је ослонити се на искуства које имају земље попут Јапана, а која могу послужити као водиља и оријентациони модел како за регион тако и за Србију“.

Имајући на уму изазове великог загађења ваздуха и воде који долазе из различитих подручја, као што су старе индустрије и термоелектране, повећање саобраћаја, потреба за даљом регулацијом заштите животне средине и мањак еколошке свести, пример Јапана, као једне од најјачих светских економија је веома релевантан, посебно када је реч о решавању проблема застарелих технологија.

И у процесу преговора о приступању Србије ЕУ заштита животне средине једно је од најважнијих питања и једно од најсложенијих и најизазовнијих поглавља у процесу ЕУ интеграције. Искуство Јапана може бити од помоћи Србији ка европском путу, посебно када је реч о одрживој економији, што ће истовремено учврстити односе Србије и Јапана.

Још једном се захваљујемо свим учесницима, панелистима и гледаоцима који су пратили догађај и доприносили дискусији својим питањима и коментарима.

Снимак конференције доступан је на фејсбук страници ISAC фонда.